Breivik mag bezoekers ontvangen

10/01/12 om 17:58 - Bijgewerkt om 17:58

Veel volk zal er niet over de vloer komen. Slechts een handvol mensen hebben gevraagd om Breivik te bezoeken.

Breivik mag bezoekers ontvangen

© Image Globe

Anders Behring Breivik, de extreemrechtse terrorist die op 22 juli bij een aanslag in Oslo en een schietpartij op het eilandje Utoya 77 mensen ombracht, mag sinds dinsdag in de gevangenis bezoekers ontvangen. Maar veel volk zal er niet over de vloer komen.

Breivik "zegt dat hij genoeg heeft aan zichzelf en wil geen energie verspillen in de aanloop naar zijn proces op 16 april", zei de advocate van de massamoordenaar, Vibeke Hein Baera, aan de zender NRK. Overigens hebben volgens haar ook maar een handjevol mensen gevraagd om Breivik te bezoeken. Onder hen enkelen die hem al kenden voor zijn dubbele aanslag.

In december had een rechtbank in Oslo beslist dat de extreemrechtse fanaticus toegang mocht hebben tot kranten en andere media, en dat hij sommige brieven mocht lezen die hij had ontvangen toen hij in de isolatiecel zat.

Psychiatrisch onderzoek

Nog deze week zou een Oslose rechtbank zich uitspreken over het al dan niet bevelen van een nieuw psychiatrisch onderzoek van Breivik. Hij is bij eerder onderzoek ontoerekeningsvatbaar verklaard, waardoor hij niet in de gevangenis, maar in de psychiatrie zou terechtkomen.

Advocaten van slachtoffers en overlevenden van de aanslagen vechten de conclusies van de psychiatrische rapporten over de 32-jarige moordenaar aan. Twee door de rechtbank aangeduide forensische psychiaters hadden in november vastgesteld dat Breivik aan paranoïde schizofrenie lijdt.

Volgens het openbaar ministerie is geen nieuw onderzoek naar de mentale toestand van de man meer nodig. Breivik zelf is ook tegen een nieuw psychiatrisch onderzoek, al vindt hij zichzelf niet ontoerekeningsvatbaar. (Belga/TE)

Onze partners