'Breivik is een terrorist' (rechter)

24/08/12 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:08

In de Noorse hoofdstad Oslo is de rechtse extremist Anders Behring Breivik veroordeeld tot 21 jaar cel. In het vonnis wordt Breivik een 'terrorist' genoemd.

'Breivik is een terrorist' (rechter)

© Reuters

De rechtbank in Oslo heeft de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik toerekeningsvatbaar verklaard. Hij moet voor 21 jaar in de cel, de maximumstraf, maar dat kan nog verlengd worden als tijdens zijn straf blijkt dat hij een gevaar is.

De Noorse rechters op het proces van Anders Behring Breivik noemen de aanslagen van die laatste "terroristische daden". "De moorden werden op een bijzonder wrede manier uitgevoerd", zei rechter Arne Lyng bij de voorlezing van het vonnis. Breivik had het eerder tijdens het proces al over zelfverdediging; hij wilde Europa naar eigen zeggen van immigranten redden. Dat rechtvaardigt echter niet de moord op ambtenaren of politiek geëngageerden, zei Lyng.

'Persoonlijkheidsproblemen maar geen psychose'
Rechter Elizabeth Arntzen heeft ook uitleg gegeven waarom de Noorse rechtbank Anders Behring Breivik niet ontoerekeningsvatbaar heeft verklaard. Ze vond het "principieel bedenkelijk om een dader van zijn verantwoordelijkheid vrij te spreken door zijn karakter als ziekte te zien".

Arntzen had kritiek op een rapport dat Breivik aanvankelijk ontoerekeningsvatbaar verklaarde. Volgens haar hadden de experten niet genoeg belang gehecht aan de politieke ingesteldheid van de massamoordenaar. Een tweede expertenteam kwam tot een tegengestelde bevinding.

Breivik vertoont volgens de rechtbank persoonlijkheidsproblemen, maar geen psychose die een internering zou verantwoorden. "De rechtbank vindt dat hij persoonlijkheidsproblemen en antisociale en narcistische kenmerken vertoont", luidde het.

De rechter zei ook dat een straf niet alleen iets pijnlijk moet zijn, maar ook een weg terug in de samenleving. Mocht Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaard zijn, zou dat uitgesloten zijn.

'Geen verrassing'
Breivik is "niet verrast" dat de rechtbank heeft geoordeeld dat hij toerekeningsvatbaar is. Dat heeft een advocaat van zijn verdediging verklaard. Breivik zou ook niet in beroep gaan tegen het verdict

Op 22 juli 2011 doodde Breivik met een bom in de regeringswijk van Oslo acht mensen. Enkele uren later schoot hij op het eiland Utoya 69 mensen dood, overwegend sociaaldemocratische jongeren die daar op vakantiekamp waren. (Belga/EE/INM)

Onze partners