Breivik: 'Ik wilde iedereen op Utoya vermoorden'

19/04/12 om 15:58 - Bijgewerkt om 15:58

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik wilde iedereen op het eiland Utoya wilde vermoorden, zegt hij op zijn proces.

Breivik: 'Ik wilde iedereen op Utoya vermoorden'

© Reuters

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik zei op zijn proces dat hij iedereen op het eiland Utoya wilde vermoorden, en het dus niet bij 69 mensen wilde houden, weet De Morgen. Breivik zei ook dat hij de voormalige premier Gro Harlem Brundtland wilde ontvoeren en onthoofden voor het oog van de camera: "Het is heus niet enkel al-Qaïda dat op die wijze mensen terechtstelt."

Verder zei hij nog dat hij ook andere doelen dan de regeringswijk in Oslo overwogen had om bomaanslagen op te plegen, zo schrijft De Standaard. Zo zouden de gebouwen van het stadhuis en het koninklijk paleis in hoofdstad Oslo mogelijke doelwitten geweest zijn, net als het gebouw van de krant Aftenposten.

'Bom maken moeilijker dan gedacht'

Had hij die aanslagen overleefd, aldus Breivik, dan zouden er nog gevolgd zijn. In dat geval moesten linkse organisaties, kranten en politiek partijen eraan geloven. Het doel was dan ook zoveel mogelijk mensen te doden.

Die plannen gingen niet door omdat een bom maken "moeilijker was dan ik had gedacht", zei Breivik. Breivik heeft aan het begin van de vierde procesdag voor de eerste keer afstand gedaan van zijn extreemrechtse groet met uitgestrekte arm.

Gamen ter voorbereiding

Nabestaanden van de slachtoffers hadden daar klacht over ingediend. Het Openbaar Ministerie verhoort de 33-jarige over zijn voorbereidingen op de aanslagen met 77 doden vorige zomer. Ze begonnen met Breiviks lidmaatschap van de vrijmetselaars. Bovendien wordt de bomaanslag in regeringswijk van Oslo belicht.

Breivik is wegens terrorisme en moord met voorbedachte rade aangeklaagd. Hij zal nog tot en met maandag bevraagd worden. Breivik speelde computerspelletjes als "voorbereiding" op de aanslagen van vorig jaar en ook om een mogelijk gewapend antwoord van de politie na de bomaanslag in Oslo te overleven. "Ik schatte mijn overlevingskansen na de bomaanslag in de regeringswijk op minder dan 5 procent. Ik oefende via simulatie om uit die situatie weg te geraken".

Wapens genoemd naar Noorse mythologie

Hij omschreef ook hoe hij oefende met wapens in de computerspellen Modern Warfare en World of Warcraft en dat zijn wapens namen kregen geïnspireerd door de Noorse mythologie. "Mijn (halfautomatisch) geweer is genoemd naar Gungnir, de magische speer van de god Odin die altijd terugkeert eens geworpen, en mijn Glock (een halfautomatisch pistool) naar Mjolner, de hamer van de oorlogsgod Thor", zei hij.

'Stond niet achter alle uitspraken in manifest'

Breivik heeft toegegeven dat hij niet achter alle uitspraken staat van zijn 1.500 pagina's tellend manifest. Hij was nog niet helemaal klaar met het document, het was enkel een ontwerp, zei hij voor de rechtbank. Op de vraag van openbaar aanklaagster Inga Bejer Engh, of hij met alles akkoord gaat wat in het handboek staat, antwoordde Breivik met "Neen".

"U hebt 77 mensen gedood, zonder zeker te zijn over wat in het manifest stond? ", vroeg Engh vol ongeloof. Breivik benadrukte dat hij met het meeste wel instemt. Bij zijn schrijven had hij immers anderen in consideratie moeten nemen. Het manifest vertegenwoordigt niet enkel zijn mening, maar die
van vele Europeanen, zei Breivik.

Eerder had hij gezegd dat hij de opdracht voor het schrijven van het document had gekregen van een netwerk van militante nationalisten. Slechts enkele uren voor de terreuraanslagen had de massamoordenaar het manifest met de naam "2083 - Een Europese vrijheidsverklaring" per e-mail naar ongeveer duizend adressen verstuurd.

Duitse sympathisante van Breivik opgepakt

Een Duitse sympathisante van Breivik werd inmiddels volgens de media het Sandinavische land uitgewezen. De vrouw trachtte op de
eerste procesdag toegang te krijgen tot het gerechtsgebouw in Oslo. "Ze wilde binnengeraken om Breivik te zien", zei een woordvoerder van de Oslose politie aan TV2. "Ze beweerde zijn vriendin te zijn".

Ze werd opgepakt en tijdelijk opgesloten voor haar deportatie. De vrouw is gekend door de Duitse autoriteiten. Ze had tegen TV2 gezegd dat ze in Oslo vanuit Stuttgart was aangekomen. (Belga/SD)

Onze partners