Breivik biedt excuses aan voor niet-politieke slachtoffers

23/04/12 om 12:02 - Bijgewerkt om 12:02

Anders Behring Breivik heeft zich verontschuldigd bij de familieleden van slachtoffers zonder politieke banden, maar dit gold niet voor op het eiland gedode adolescenten.

Breivik biedt excuses aan voor niet-politieke slachtoffers

© Reuters

Bij het begin van de tweede procesweek heeft de Noorse massamoordenaar detailvragen over het door hem in juli aangerichte bloedbad op het vakantie-eiland Utoya beantwoord. Op het eiland heeft Breivik 69 mensen gedood.

Vele dingen herinnert hij zich niet meer, zei de 33-jarige beschuldigde.

Voor schoten van op korte afstand gebruikte hij een pistool, voor langere afstand gebruikte hij een halfautomatisch geweer. Verder vertelde hij nog dat hij doorlopend schoot op armen en benen die uitstaken van de plaatsen waar mensen zich schuilhielden. "De bedoeling was hen uit hun schuilplaats te verjagen.

Verontschuldigingen

Breivik verontschuldigde zich tegenover de verwanten van de gedode of gewonde voorbijgangers bij de bomexplosie van 22 juli in de regeringswijk in de hoofdstad die geen banden met partijen of een ministerie hadden. "Ik wil mijn zware verontschuldigingen aanbieden", zei de extreemrechtse extremist. De massamoordenaar vertelde dat die mensen niet het eigenlijke doel waren.

Vroeger had Breivik al gezegd dat zijn jeugdige slachtoffers op Utoya allesbehalve onschuldig zijn. Het waren volgens hem politieke activisten.

Breivik staat terecht voor het ombrengen van 77 mensen vorige zomer in Oslo en op het fjordeneiland Utoya. (Belga/TE)

Onze partners