Brazilië: parlement richt ‘afzettingscommissie’ op tegen president Rousseff

President Dilma Rousseff met haar voorganger Luiz Inacio Lula da Silva © REUTERS

In Brazilië is een nieuwe stap gezet in de afzettingsprocedure van president Dilma Rousseff. Het parlement heeft een commissie samengesteld die een advies moet geven over de afzetting van de presidente, die verwikkeld is in verscheidene schandalen. De schandalen houden niet op bij de president.

Een commissie van 65 parlementsleden moet een rapport opstellen over de afzettingsprocedure tegen Dilma Rousseff. Concreet moet de commissie een aanbeveling voor het parlement opstellen over het al dan niet voortzetten van die procedure. Wanneer het rapport af is, wordt het voorgelegd aan het Huis van Afgevaardigden en komt er een stemming over de afzetting. Als het parlement die goedkeurt met een tweederdemeerderheid, wordt Rousseff voorlopig geschorst voor maximaal 180 dagen en komt de zaak voor de Senaat. Als minder dan 342 van de 513 afgevaardigden zich achter het document scharen, wordt de procedure gestaakt. Als vervolgens ook de Senaat voor de afzetting stemt met een tweederdemeerderheid (54 van de 81), zal de president onmiddellijk en definitief uit haar functie worden gezet. Als dat niet gebeurt, vervalt haar schorsing ook onmiddellijk.

De afzettingsprocedure tegen Rousseff loopt al sinds december vorig jaar. De oppositie beschuldigt haar ervan de begroting in 2014 en 2015 te hebben opgesmukt. Daarnaast wordt ze ook genoemd in de zaak-Petrobras, een groot corruptieschandaal waarbij ook Rousseffs voorganger Lula da Silva betrokken zou zijn. Petrobras is de nationale oliemaatschappij.

Iedereen verdacht

Lula werd woensdag in het kabinet van zijn voorganger opgenomen, als haar hoogste medewerker, haar kabinetschef, nadat het parket zijn aanhouding had gevraagd. Door zijn kabinetspositie krijgt hij immuniteit. Hem wordt het witwassen van geld verweten plus het verdoezelen van de schenking van een luxe-appartement, al dan niet in het kader van Petrobras-steekpenningen.

Tegen de president zijn massale betogingen gehouden, zo’n 500.000 mensen kwamen woensdag tegen haar op de been. Die manifestanten zijn zowel boos over de (beschuldigingen van) corruptie als over de belabberde economische toestand van het land.

De aantijgingen van corruptie houden niet op bij de president en de ex-president. Ook tegen de voorzitters van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat loopt een onderzoek wegens mogelijke betrokkenheid in het Petrobras-schandaal. De oppositieleider probeert om te gaan met berichten over geheime rekeningen in Liechtenstein. De vice-president, die in aanmerking zou komen om Rousseff te vervangen, is volgens plaatselijke bronnen verwikkeld in een fraude met illegale ethanol.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content