Brazilië: 300 gevangenen ontsnapt

18/10/16 om 02:45 - Bijgewerkt om 02:44

Na de dood van minstens 18 gevangenen bij gevechten in twee gevangenissen in het noorden van Brazilië zijn maandag zo'n driehonderd gevangenen ontsnapt uit een gevangenis in de buurt van Sao Paulo.

Brazilië: 300 gevangenen ontsnapt

Archiefbeeld van een gevangenis in Porto Velho, Brazilië © REUTERS

Dat meldt het nieuwsportaal Folha de Sao Paulo.

Het kwam maandag tot een opstand in de psychiatrieafdeling van een gevangeniscomplex in de stad Franco da Rocha, aldus Folha de Sao Paulo op gezag van de militaire politie. Er werden verschillende branden gesticht, en de gevangen konden van de chaos gebruik maken om te ontsnappen via een aanpalend bos.

De leider van de cipiersvakbond in Sao Paulo haalt zwaar uit naar de leefomstandigheden in de gevangenissen. "Het recept is perfect. Het gebrek aan middelen en structuren maakt van het huidige gevangenissysteem een kruitvat dat elk moment kan ontploffen."

Dodelijke knokpartij tussen bendes

De opstand van maandag was het derde grote incident in een Braziliaanse gevangenis in 24 uur tijd. Bij vechtpartijen tussen leden van de bendes "Primeiro Comando da Capital" (Eerste commando van de hoofdstad) en "Comando Vermelho" (Rode commando) in twee gevangenissen vielen zondag minstens achttien doden.

Eind september ontsnapten 470 gevangenen uit de gevangenis van Jardinópolis, die bijna allemaal gevat konden worden door de politie. Brazilië heeft een heel grote gevangenispopulatie - en is terzake een van de toplanden van de wereld. De meeste gevangenissen zijn overbevolkt en de leefomstandigheden zijn er slecht.

(Belga/RR)

Onze partners