Brazilianen protesteren tegen WK voetbal

18/06/13 om 03:05 - Bijgewerkt om 03:05

Tienduizenden Brazilianen zijn in verschillende steden op straat gekomen om te protesteren tegen de hoge kostprijs van het WK voetbal en de stijgende prijzen voor de bevolking

Ook de voorbije dagen kwam het al herhaaldelijk tot protesten, vaak in de marge van de Confederations Cup. In Sao Paulo kwamen maandag volgens de politie naar schatting 30.000 mensen de straat op. Ook in andere grootsteden werd er gemanifesteerd, onder meer in Brasilia, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Fortaleza en Salvador.

In Belo Horizonte moest de politie traangas gebruiken om te verhinderen dat de manifestanten naar het voetbalstadion zouden trekken. Daar werd de match tussen Nigeria en Tahiti gespeeld. In Brasilia kropen honderden betogers op het dak van het parlement.

Meer dan voetbal en feesten

De oproep om te manifesteren werd gelanceerd via de sociale media. Er zijn geen politieke partijen die het protest kanaliseren. Veel van de betogers zijn jongeren uit de middenklasse.

"Ik ben hier om te tonen dat Brazilië niet alleen het land is van voetbal en feesten. Hier hebben we ook nog andere zorgen, zoals het gebrek aan investeringen in belangrijke domeinen als onderwijs of gezondheidszorg", verklaarde rechtenstudente Daiana Venancio.

Buskaartjes duurder

De organisatie van het WK Voetbal volgend jaar zou het land 15 miljard dollar kosten.

Directe aanleiding voor het protest was vorige week het optrekken van de tarieven voor openbaar vervoer in Sao Paulo. Het protest breidde zich al snel uit naar andere steden. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners