Braziliaanse justitieminister: Liever dood dan in een Braziliaanse gevangenis

14/11/12 om 01:51 - Bijgewerkt om 01:51

De Braziliaanse minister van Justitie José Cardozo zou "nog liever sterven dan jaren in een Braziliaanse cel door te brengen". De minister bestempelde zijn eigen gevangenissen als "middeleeuws".

Braziliaanse justitieminister: Liever dood dan in een Braziliaanse gevangenis

© Reuters

"De Braziliaanse gevangenissen zijn middeleeuws en hun levensomstandigheden moeten omhoog", zei Cardozo tijdens een ontmoeting met zakenlui in Sao Paulo. De stad had de jongste dagen opnieuw af te rekenen met een opstoot van bendegeweld.

Mensonterend

De minister zou nog liever "het leven laten" dan enkele jaren in de cel zitten, "omdat niets mensonterender is dan wanneer je mensenrechten geschonden worden", onderstreepte Cardozo herhaaldelijk.

Brazilië telt vandaag zo'n 500.000 gevangenen op 194 miljoen inwoners. Bijna de helft van de gedetineerden wacht nog op zijn verdict. Bouwplannen voor nieuwe cellen ter waarde van 500 miljoen dollar moeten tegen 2014 alvast helpen de overbevolking te verlichten.

Niet klaar

Brazilië heeft de voorbije jaren stevige groei gekend, maar is dus nog niet helemaal klaar om tot de ontwikkelde wereld toe te treden. Het land is in 2014 hastheer voor het WK voetbal en in 2016 voor de Olympische Spelen. (Belga/TV)

Onze partners