Braziliaanse dokter verdacht van 300 moorden om ziekenhuisbedden vrij te maken

© Reuters

Een Braziliaanse dokter wordt ervan verdacht een driehonderdtal patiënten te hebben vermoord om bedden op de afdeling intensieve zorgen vrij te maken.

Dokter Virginia Soares de Souza (56) van de afdeling intensieve zorgen van het Evangelisch Hospitaal in Curitiba in het zuiden van Brazilië werd in februari reeds gearresteerd op verdenking van de moord op zeven patiënten. Ze bleef echter ontkennen en werd op borg vrijgelaten.

Openbare aanklagers hebben nu gevraagd om de dokter opnieuw te arresteren omdat ze denken dat de Souza nog meer patiënten tegen hun wil heeft laten inslapen. Haar medisch team, drie dokters, drie verplegers en een fysiotherapeut, worden eveneens aangeklaagd voor moord. Zij worden ervan beschuldigd haar bevelen uit te voeren.

President Dilma Rousseff en zijn overheid zullen stappen ondernemen om het ziekenhuis te reorganiseren, liet een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Brazilië weten.

Meer dan 300 dossiers onderzocht

Tussen 2006 en 2013 stierven 1.700 patiënten in het ziekenhuis in Curitiba in de staat Paraná. Daarvan worden momenteel meer dan 300 dossiers onderzocht. Ongeveer 20 dossiers worden reeds als ‘verdachte overlijdens’ beschouwd. Dat zegt dokter Mario Lobato, die door het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid werd aangeduid als hoofdonderzoeker, aan de Braziliaanse televisiezender Globo.

De overleden patiënten waarvan de dossiers nu onderzocht worden, stierven allemaal in gelijkaardige omstandigheden, verduidelijkt Lobato. De dosis spierontspanners, verdovende en kalmerende middelen werden verhoogd, waardoor de patiënten steeds afhankelijker werden van kunstmatige beademing. Vervolgens verminderde de Souza de zuurstoftoevoer, met verstikking tot gevolg.

Hulp van medisch personeel Wanneer de Souza zelf niet in het ziekenhuis aanwezig was, gaf ze haar medisch team telefonische instructies om het leven van een patiënt te beëindigen. Ze gaf haar medewerkers toegang tot de medische dossiers om de voorschriften in haar naam aan te passen, zegt de Braziliaanse politie.

Dokter de Souza schakelde de mechanische beademingstoestellen uit tegen de wensen van de patiënten en hun familie in. Aangezien euthanasie in Brazilië verboden is, verbrak ze de wet, verklaren de aanklagers.

“Ik wil af van volle bedden en rommel”

Het onderzoek ging vorig jaar van start. De openbare aanklagers hebben nu de afgetapte opnames vrijgegeven waaruit blijkt dat de Souza de bedden op de afdeling intensieve zorgen wou vrijmaken. “Ik wil de afdeling intensieve zorgen vrijmaken en de rommel die de patiënten met zich meebrengen opruimen, het maakt me vervelend. En jammer genoeg is het onze taak om als springplank naar het volgende leven te fungeren”, klinkt het in de opnames.

De zaak kwam aan het licht nadat verschillende fysiotherapeuten, diëtisten en verpleegkundigen hun vermoedens uitten dat de Souza de dood van terminale patiënten versnelde. Ze haalden aan dat sommige patiënten nog bij bewustzijn waren enkele ogenblikken voor ze hun laatste adem uitbliezen.

De aanklagers beweren dat de Souza zich heel machtig voelde als aanvoerder van het medisch team die de moorden uitvoerden. “Zij had de macht om zelf het moment te bepalen wanneer een slachtoffer zou sterven”, aldus de aanklagers.

“Zij die mij beschuldigen missen ervaring om een correct oordeel te kunnen vellen”, luidt het weerwoord van de Souza. “Wij zullen bewijzen dat alles wat gebeurde op de afdeling intensieve zorgen gerechtvaardigd wordt door de medische literatuur”, zegt haar advocaat Elias Mattar Assad aan het persagentschap Reuters.

Grootste seriemoord ooit Als de aanklagers kunnen bewijzen dat Virginia Soares de Souza de 300 patiënten daadwerkelijke vermoordde, zou dit een van de grootste seriemoordzaken ter wereld zijn. Momenteel staat de beruchte zaak van Harold Shipman nog op een. De Britse arts, die in 2008 werd veroordeeld, heeft op zijn minst 215 tot 250 patiënten om het leven gebracht. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content