Branden in Russisch radioactief vervuild gebied

11/08/10 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:55

Volgens Duitse experts zouden de branden echter niet gevaarlijk zijn. Intussen is de lucht in Moskou opgeklaard.

De oppervlakte in Rusland waar de bosbranden razen, is fors verminderd. Er is sprake van een halvering gedurende het laatste etmaal. Intussen is de lucht in Moskou opgeklaard na een regenbui. De branden in radioactief vervuild gebied blijven echter zorgen baren.

De Russische hoofdstad was de afgelopen week gehuld in een dikke laag smog als gevolg van de bosbranden in de omgeving van de stad, zodanig dat de mensen in mondmaskers rondliepen.Maar woensdag is de situatie veel beter.

Volgens het Russisch staatspersbureau Ria Novosti is de lucht in de Russische hoofdstad weer 'proper'.

Er is ook ander goed nieuws. Volgens het Russisch ministerie van Noodsituaties is de oppervlakte in Rusland waar de bosbranden razen fors gekrompen. Woensdagmorgen was sprake van 612 brandhaarden op een oppervlakte van 92.700 hectare. Daags voordien zou dat nog 174.000 hectare geweest zijn.

Radio-actief vervuild gebied

Intussen blijven de branden die woeden in radio-actief vervuild gebied, onder meer in de zone waar in 1986 de kernramp in Tsjernobyl plaatshad, zorgen baren.

Sinds juli hebben de bosbranden in Rusland al 3.900 hectare radioactief vervuild gebied bereikt, aldus de diensten voor bosbescherming. Experts vrezen dat door de branden opnieuw radioactieve deeltjes in de atmosfeer zullen terechtkomen.

Maar volgens Duitse experts houden de branden in radioactief vervuilde gebieden in Rusland momenteel geen gezondheidsrisico's in voor de rest van Europa.

Volgens de deskundigen van het Duits ministerie van Milieu is er geen echt risico dat er een gevaarlijke radioactiviteit met de wind zou worden meegevoerd.

Het radioactief materiaal zou beperkt blijven tot de getroffen regio's in Rusland. Het is wel mogelijk dat de wind radioactieve deeltjes meevoert, maar ook bij grote aantallen zou hun concentratie onschadelijk zijn, zo meent het Duits Agentschap voor
Stralingsbescherming.

Lees meer over:

Onze partners