BP hervat mogelijk olieboringen in Golf van Mexico

04/04/11 om 12:25 - Bijgewerkt om 12:25

Het ziet ernaar uit dat een jaar na de olieramp in de Golf van Mexico oliemaatschappij BP opnieuw olieboringen zal hervatten in de Golf van Mexico.

BP hervat mogelijk olieboringen in Golf van Mexico

© Reuters

Volgens de krant Sunday Times sloten BP en de Amerikaanse regulatoren een deal om de booractiviteiten tegen de zomer van 2011, slechts 15 maanden na de olieramp, opnieuw te hervatten in de Golf van Mexico. Een woordvoerder van het Amerikaanse Bureau of Ocean Energy Management heeft dit echter nog niet bevestigd, maar volgens de BBC kunnen we ervan uitgaan dat de boringen zullen worden voorgezet.

BP mag slechts tien bestaande olievelden gebruiken en geen nieuwe bronnen aanboren. In ruil voor de vergunning van de Amerikaanse regulatoren, zou het bedrijf nauwer gaan samenwerken met de autoriteiten en moet het zijn noodplannen openbaar maken.

De Amerikaanse regulatoren zeggen dat de explosie van het boorplatform Deepwater Horizon nog steeds te gevoelig ligt bij milieuorganisaties en de inwoners van de gebieden rondom de Golf.

80% olie in oceaan
De explosie van het boorplatform in de Golf van Mexico zorgde voor een lek van 5 miljard ton olie in de oceaan en was tevens de grootste marinelek uit de geschiedenis. Volgens de woordvoerder van milieuorganisatie Greenpeace is momenteel nog 80% van de olie ergens in de oceaan te vinden.

BP pompte bijna 29 miljard euro in de opkuis van het olielek en de herstelling van de schade van de ramp. De ontploffing kostte aan 11 werknemers het leven en had een enorme ecologische crisis tot gevolg. Tot op vandaag blijven Amerikaanse autoriteiten het lek onderzoeken.

Sara Morillo

Lees meer over:

Onze partners