BP-compensatiefonds olieramp bijna leeg

© Reuters

Het compensatiefonds van British Petroleum (BP) voor de olieramp in de Golf van Mexico enkele jaren geleden, is bijna leeg.

In het fonds was aanvankelijk 20 miljard dollar gestoken om schadeclaims mee te betalen. Maar daarvan blijft nu nog slechts 300 miljoen over, schrijft de Britse omroep BBC op basis van de kwartaalresultaten van het oliebedrijf.

Claims vergoeden met winst

Slachtoffers van de olieramp hebben tot april volgend jaar om een schadeclaim in te dienen. Mocht het fonds niet meer volstaan, dan zal BP uit zijn winst putten om de claims te vergoeden.

BP verwacht dat het compensatiefonds in het derde kwartaal zal uitgeput zijn. “Bijkomende bedragen zullen ten laste zijn van de winst”, aldus het bedrijf. De voorziening voor de totale kosten van de ramp werden verhoogd tot 42,4 miljard dollar.

Schade aan milieu en lokale economie

De ramp met het olieplatform Deepwater Horizon dateert van 2010 en kostte aan 11 mensen het leven. In verschillende Amerikaanse staten veroorzaakte het olielek zware schade aan het milieu en aan de lokale economie. BP zegt dat er nog een rechtszaak loopt over een compensatieregeling, maar dat het goed voorbereid is “om een lange strijd te voeren”.

BP zag zijn winst in het tweede kwartaal dalen als gevolg van de lagere olieprijzen en hogere belastingen. Het boekte een winst van 2,71 miljard dollar, 25 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het kwartaalresultaat lag onder de verwachtingen van analisten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content