Boze scholieren vragen strengere wapenwet na bloedbad Florida

Protesteerders houden een bord omhoog buiten het federale gerechtsgebouw van Broward County in Fort Lauderdale, Florida. © BELGA

Na de dodelijke schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Florida zijn zaterdag honderden scholieren de straat op gegaan om voor strengere wapenwetten te pleiten. Aan de betoging in Fort Lauderdale namen ook talrijke overlevenden van het bloedbad deel. Leerkrachten en verscheidene groepen sloten er zich bij aan.

In bewogen toespraken brachten jonge mensen hun treurnis om schoolkameraden tot uiting en hun diepe bezorgdheid over het uitblijven van wijzigingen aan de lakse wapenwetgeving in de Verenigde Staten, ondanks een reeks bloedbaden aan scholen en andere instellingen waaraan geen eind komt.

Woensdag opende een negentienjarige met een halfautomatisch wapen het vuur op de Marjorie Stoneman Douglas High School in Parkland, vijftig kilometer van Fort Lauderdale. Zeventien mensen lieten het leven.

Sindsdien hebben leerlingen van de school op sociale media, in televisie-uitzendingen en op straat consequenties geëist en politici bekritiseerd die voor hun kiescampagne geld aannamen van de machtige wapenlobby NRA. ‘Shame on you’, riep een scholier op de betoging van zaterdag, terwijl ze haar tranen wegveegde. ‘Genoeg is genoeg!’

Partner Content