Bouw moskee nabij Ground Zero stap dichterbij

03/08/10 om 18:29 - Bijgewerkt om 18:29

Een commissie die zich bezighoudt met de bescherming van het patrimonium heeft een groot obstakel voor de bouw weggenomen.

Een poging om de bouw van een moskee nabij Ground Zero in New York tegen te houden, is mislukt omdat het gebied het statuut van historisch monument niet krijgt.

Het plan van een privégroep om een dertien verdiepingen tellend islamitisch cultureel centrum en een moskee te bouwen in de nabijheid van Ground Zero lokte heel wat kritiek uit. Ground Zero is de plaats waar de door terroristische aanslagen vernielde Twin Towers stonden.

Tegenstanders hadden gehoopt dat de bevoegde commisie de plaats waar de moskee gepland is, zou erkennen en beschermen als historisch monument. Maar de commissie besliste met negen stemmen tegen nul om het gebouw dat er nu staat van de lijst te halen.

De bouw van de moskee was in mei goedgekeurd door de gemeenteraad van New York. Volgens burgemeester Michael Bloomberg moet de godsdienstvrijheid van de moslims gerespecteerd worden.

Sommige slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001 zijn tegen de bouw van de moskee. Ook verschillende republikeinen hebben zich tegen het plan gekant.

Onze partners