Bouteflika, ziek en oud, wint voor vierde keer presidentsverkiezingen Algerije

18/04/14 om 18:42 - Bijgewerkt om 18:42

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika is, ondanks zijn hoogbejaarde leeftijd en slechte gezondheid, voor de vierde keer herverkozen. Hij zou 81 procent halen. De oppositie spreekt van fraude.

Bouteflika, ziek en oud, wint voor vierde keer presidentsverkiezingen Algerije

Abdelaziz Bouteflika brengt zijn stem uit op 17 april 2014. Hij zal worden herverkozen, voor de vierde keer, als president van Algerije. © BelgaImage

De 77-jarige Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika is, ondanks zijn hoogbejaarde leeftijd en slechte gezondheid, voor de vierde keer herverkozen. Dat meldt AP op gezag van regeringsbronnen. Bouteflika zou met 81 procent als winnaar uit de verkiezingen komen, maar dat wordt betwist door de oppositie.

'Het volk heeft gekozen in vrijheid en in een transparant en neutraal klimaat,' aldus minister van Binnenlandse Zaken Taieb Belaiz. Een ander geluid klinkt bij de belangrijkste tegenstander van Bouteflika, Ali Benflis. Hij beschuldigt de president er van 'fraude op massale schaal' gepleegd te hebben. Benflis zou volgens de officiële cijfers 12,18 procent halen, schrijft La Libre Belgique. Bouteflika 81 procent.

Dalende opkomst en score voor Bouteflika

De opkomst zou op 51,7 procent liggen. Bij de vorige verkiezingen, in 2009, was dat nog 75 procent. Die daling wordt op de korrel genomen door activisten en oppositieleden. Ook de scores van Bouteflika zitten in dalende lijn, aldus La Libre. In 2009 en 2004 overtuigde hij nog 90 en 85 procent van de Algerijnse kiezers. Ten opzichte van zijn eerste verkiezingsoverwinning, in 1999 met 75 procent, gaat de nestor er wel op vooruit.

Wankele gezondheid

De wankele gezondheid van Bouteflika, die vorig jaar door een beroerte werd geveld, doet menigeen twijfelen aan diens capaciteiten om Algerije te leiden.

Algerije is niet alleen het grootste land van Afrika, maar bovendien een belangrijke energieleverancier - zeker voor Europa. Het land voert vooral gas uit. Volgens de CIA heeft Algerije de tiende grootste gasvoorraad ter wereld en is het de zesde grootste exporteur van gas ter wereld. Wat olie betreft staat het op de 16e plaats.

Geen Arabische revolutie in Algerije

De Arabische revolutie heeft in Algerije nooit echt voet aan de grond gekregen, ook al braken er in navolging van het kleine buurland Tunesië ook landelijke protesten uit tegen de stijgende voedselprijzen, de corruptie en de werkloosheid.

Waarnemers wijten het wegblijven van een echte revolutie aan de doodsangst van vele Algerijnen om opnieuw in een burgeroorlog terecht te komen. Die werd tussen 1991 en 1999 uitgevochten door de radicalen van het Front Islamique du Salut (FIS) en de regeringstroepen. Beide partijen maakten zich schuldig aan wreedheden, aldus mensenrechtenorganisaties. Dat Bouteflika dat verscheurende conflict beëindigde, levert hem nog steeds een aura van stabiliteit op.

Lees meer over:

Onze partners