Boston: politie schiet 'mogelijke jihadist' dood

03/06/15 om 04:25 - Bijgewerkt om 04:25

Een 26-jarige mogelijke jihadist is door politieagenten in de Amerikaanse stad Boston doogeschoten. De man zou de politie met een mes hebben aangevallen. Zijn broer betwist die versie.

Boston: politie schiet 'mogelijke jihadist' dood

Politie zette de buurt af © REUTERS

Usaama Rahim werd om 7 uur 's ochtends op de parkeerruimte voor een supermarkt door agenten benaderd. De politie van Boston en een antiterreurbrigade hielden de man al enige tijd in de gaten. Hij was volgens de autoriteiten geradicaliseerd door IS-propaganda en werd ervan verdacht een terreurdaad voor te bereiden, volgens geruchten een terreurdaad tegen de politie.

Toen twee agenten hem wilden ondervragen, trok de verdachte volgens politiecommissaris William Evans een groot legermes - wel dertig centimeter lang. Hij haalde ermee uit en stapte op de agenten af. "Hun leven was in gevaar toen ze vuurden", aldus de commissaris.

Usaama werd "in borst en buik" getroffen door twee kogels en overleed onderweg naar het ziekenhuis. Volgens de politie zijn er veiligheidscamera's die het dodelijk voorval tonen, inclusief de mesaanval.

Andere versie

Nog voor de politieversie van de feiten bekend werd, stuurde de oudere broer van Usaama, Ibrahim Rahim, via Twitter en in interviews een alternatieve versie de wereld in.

Volgens hem stond Usaama gewoon op de bus te wachten om te gaan werken toen de agenten hem drie keer in de rug schoten. Usaama had volgens hem zijn vader gebeld om een getuige te hebben. Zijn laatste woorden waren, in deze versie: "Ik kan niet ademen".

Ibrahim Rahim is een in Saudi-Arabië geschoolde imam, die volgens The Boston Globe bekend staat als gematigd.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners