Boston Marathon: jury in beraad over doodstraf

14/05/15 om 01:12 - Bijgewerkt om 01:17

Nadat procureur en verdediging hun laatste pleidooien hebben gehouden, is de jury bijeen om zich te beraden over de strafmaat in de zaak tegen Dzokhar Tsarnaev, die eerder schuldig werd bevonden aan de aanslag tegen de Boston Marathon. Bij die aanslag kwamen in 2013 drie mensen om het leven.

Boston Marathon: jury in beraad over doodstraf

Dzokhar Tsarnaev © Reuters

De verdediging probeerde de toen 19-jarige Tsarnaev af te schilderen als een meeloper, meegesleurd in de plannen van zijn oudere broer Tamerlan. Tamerlan, werd geargumenteerd, had de plannen gesmeed, en alle aankopen verricht, om de bommen, op basis van hogedrukpannen, te kunnen vervaardigen. Zijn advocate Judy Clarke verwees naar de verklaringen van de non Helen Prejean, wier boek "Dead Man Walking" tot de gelijknamige film inspireerde. Na vijf ontmoetingen met de jonge Tsjetsjeen kwam zij op het proces getuigen dat de jongen oprecht spijt had van zijn daad. "Tsarnaev is in de gevangenis wijzer geworden. Kies voor hem voor het leven", aldus de advocate. "Levenslang is niet minder dan de doodstraf, het is een andere straf".

'Geen berouw'

De openbare aanklager argumenteerde dan weer dat Dzokhar, tijdens zijn vlucht, een soort manifest van jihadisme had geschreven op de wand van een boot, waarin hij schuilde. Hij had zijn bom neergeplant op meters van een 8-jarig jongetje dat de aanslag niet zou overleven. Hij wist wat die bom zou veroorzaken. Er vielen naast de doden 265 gewonden. Velen verloren ledematen. Openbaar aanklager Steven Mellin schilderde Tsarnaev af als een koelbloedige moordenaar. Hij is een terrorist, die zoveel mogelijk mensen wilde doden, zei hij, en ging na de aanslag winkelen en chillen alsof er niets was gebeurd. In de rechtszaal, tegenover zijn overlevende slachtoffers die kwamen getuigen, toonde hij geen enkele emotie, en geen enkel berouw - wat haaks staat op de verklaring van Prejean. "Er bestaat geen twijfel dat Tsarnaev de dood verdient", aldus Mellin.

Principieel tegen

Vorig maand werd Dzokhar, door dezelfde jury die nu delibereert over doodstraf of levenslang, tot 30 keer toe veroordeeld. Voor 17 van de 30 veroordelingen kan, elk afzonderlijk, de doodstraf toegekend worden.

Voor de doodstraf is unanimiteit bij alle juryleden nodig, wat in Boston en de staat Massachusetts geen gemakkelijke opgave is. Deze staat heeft de doodstraf afgeschaft, maar omdat dit een nationaal proces is, kan deze straf wel worden uitgesproken. Bij de juryselectie werden juryleden die expliciet zouden weigeren de doodstraf uit te spreken geweerd. Een van de geselecteerde juryleden verklaarde toen wel dat ze principieel tegen de doodstraf gekant is, maar dat ze zich in dit geval kan indenken dat ze toch tot de doodstraf zou beslissen.

Als de jury niet tot de dood beslist, krijgt nu de 21-jarige Dzokhar automatisch levenslang. Hij wordt in dat geval in de zwaarbeveiligde gevangenis van Colorado ondergebracht. Die geldt als de strengste van de VS.

(Belga/RR)

Onze partners