Boston: gedode terreurverdachte ‘wilde agenten onthoofden’ – had hij net over de telefoon gezegd

Het mes wordt weggehaald van de plaats van confrontatie, op een beeld dat via Twitter werd gedeeld © /
Rudi Rotthier

Uit afgeluisterde gesprekken blijkt dat de 26-jarige man, die dinsdag door de politie van Boston werd doodgeschoten, plannen maakte om een of meerdere politieagenten met een mes te doden. Hij zou die plannen dinsdag of woensdag hebben willen uitvoeren.

Zondag had Usaama Rahim aan zijn vriend David Wright en een niet geïdentificeerde derde persoon verteld dat hij een doelwit om te onthoofden zocht, een politieagent, of meerdere politieagenten, en dat hij die buiten de stad Boston en de staat Massachusetts zou vinden. Om 5 uur dinsdagochtend, twee uur voor de fatale confrontatie met de politie, had hij Wright telefonisch gecontacteerd om te melden dat hij zich had bedacht.

Volgens de Boston Globe, die zich baseert op gegevens die de politie vrijgaf, ging het telefoongespek als volgt: “Ik kan niet zolang wachten, man. Ik ga gewoon -hum – achter ze aan, die jongens in blauw. Want, hum, dat is het makkelijkste doelwit en, hum, het meest gewone is het makkelijkst voor mij. Ja, ik ga op vakantie. Ja, ik ga op vakantie gewoon hier in Massachusetts”.

Via Amazon

‘Op vakantie gaan’ was hun code om aan te duiden dat ze aan hun gewelddadige jihad zouden beginnen.

Volgens de politie wilde Rahim die dinsdag zelf of uiterlijk woensdag tot de actie overgaan.

Wright raadde hem over de telefoon aan om een testament op te maken, zijn telefoon te vernietigen en de gegevens van zijn laptop te wissen.

Een antiterreurcel, die Rahim rond de klok in de gaten hield, stuurde na het gesprek drie agenten op Rahim af “om hem te ondervragen” .

In de politieversie, die enigszins werd bevestigd door religieuze leiders die beveiligingsbeelden hebben kunnen bekijken, stapten drie agenten (eerder had de politie gezegd dat het om twee agenten ging) zonder getrokken wapen op hem af, op een parkeerplaats van supermarkt CVS. Daarop trok Rahim een 30 centimeter lang legermes, dat hij volgens de politie, samen met twee andere messen en een slijpapparaat, via amazon.com had gekocht.

“Laat je wapen vallen”, zouden de agenten geroepen hebben, terwijl ze hun wapen trokken. “Laat zelf jullie wapens vallen”, zou de repliek geweest zijn.

Politiefoto van het legermes dat Usaama Rahim bij zich had
Politiefoto van het legermes dat Usaama Rahim bij zich had© AFP

Toen Rahim op de agenten afstapte, werd hij door drie schoten geraakt, in buik, borst en schouder (eerder was er in politieverslagen sprake van 2 kogels, in buik en borst). Hij overleed in het ziekenhuis of op weg ernaartoe.

De 25-jarige Wright is aangehouden.

Mohammed-cartoons

Rahim en misschien ook Wright werden gevolgd sinds ze onder meer op Facebook intense sympathieën gingen etaleren voor IS. Dat toezicht werd opgedreven tot non-stop toen Rahim vorige maand plannen begon te maken om agenten te doden. Volgens CNN had Rahim er ook aan gedacht Pam Geller te onthoofden. Geller organiseerde vorige maand, in aanwezigheid van de Nederlandse politicus Geert Wilders, een Mohammed-cartoonwedstrijd in de Texaanse stad Garland. Twee jihadisten kwamen om het leven toen ze probeerden het auditorium aan te vallen waar de wedstrijd werd gehouden.

Maar Geller was, zoals andere doelwitten buiten Massachusetts, te moeilijk gebleken voor Rahim.

‘Niet in de rug geschoten’

Onmiddellijk na de dodelijke confrontatie in Boston had de oudere broer van Usaama Rahim, Ibrahim, een gematigd imam, de officiële versie van de feiten in twijfel getrokken. Volgens Ibrahim, die in Californië woont, had Usaama hun vader gebeld om een getuige te hebben van de confrontatie, en werd hij drie keer in de rug geschoten. Hij zou aan de telefoon hebben verzucht: “Ik kan niet ademen”.

Om de versie van de broer te ontkrachten toonde de politie van Boston beveiligingsbeelden aan zowel religieuze leiders als welzijnswerkers.

De beelden waren blijkbaar vaag en ze toonden de gebeurtenissen vanop enige afstand maar er zou in ieder geval uit gebleken zijn dat Usaama niet telefoneerde, dat hij wel degelijk een mes trok, en niet in de rug geschoten werd. Over andere onderdelen spraken religieuze leiders zich niet uit.

Usaama Rahim had overigens weinig contact met de moslimgemeenschap in Boston.

Zowel hij als Wright werden door buren omschreven als rustig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content