Boris Johnson ligt op ramkoers met Theresa May terwijl de kans op een no-deal brexit toeneemt

Boris Johnson en Theresa May in betere tijden, toen Johnson nog Brits minister van Buitenlandse Zaken was. © Reuters
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

Het zit er weer bovenarms op tussen de Britse premier Theresa May en haar voormalige minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Twintig Conservatieve parlementsleden gaan hun krachten bundelen om een softe brexit tegen te werken.

De twee toppolitici van de Conservative Party kozen dezelfde krant uit om elkaar te roskammen. In de zondagseditie van The Telegraph herhaalde premier Theresa May in een open brief dat de regering zich houdt aan het in juli gemaakte brexitakkoord – het zogenoemde Chequers-plan – en dat er geen sprake kan zijn van een tweede referendum over de brexit. Er komt dus een ‘softe brexit’, waarbij het Verenigd Koninkrijk de Europese regels van de interne markt zal respecteren wat betreft goederen en landbouw, maar niet qua diensten en personen.

De verdeeldheid binnen de ’tories’ was nooit groter.

Boris Johnson, die de deal aanvankelijk mokkend goedkeurde maar even later ontslag nam, schreef maandag in zijn column in The Telegraph dat de strategie van de treuzelende May te vergelijken is met een bokswedstrijd: ‘De onvermijdelijke uitslag is een klinkende overwinning voor de EU, terwijl wij uitgeteld op het canvas liggen met twaalf symbolische sterren boven ons half bewusteloze hoofd.’

Johnson hekelt de zwakheid van de Britse onderhandelaars. Die maken volgens hem geen kans tegen het sterke team van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. ‘Dat heeft ons al veertig miljard pond gekost.’ Hij verwijst daarmee naar het geld dat het VK bereid is terug te betalen aan Europa na de brexit.

De timing van het gehakketak tussen May en Johnson is niet toevallig: het Britse parlement komt volgende week terug uit vakantie en het laat zich aanzien dat het geruzie daar meteen zal worden voortgezet. Veel critici binnen de Conservatieve partij lijken de val van premier May meer ter harte te nemen dan de belangen van het Britse volk.

Amateurisme

De verdeeldheid binnen de ’tories’ was nooit groter. Dit weekend raakte ook bekend dat twintig Conservatieve parlementsleden hun krachten gaan bundelen om een softe brexit tegen te werken. Boris Johnson werd niet eens meegerekend. Die opstand in haar partij is niet zonder gevaar, want de regering-May beschikt over een krappe meerderheid in het parlement.

En het begint te dringen, want half oktober is er een Europese top gepland waarop de staatshoofden en regeringsleiders knopen zullen moeten doorhakken over het vertrek van de Britten. Daarna moet het Britse parlement stemmen over een mogelijk akkoord, zodat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 uit de EU stapt.

Ondertussen wordt de kans op een no-deal met de dag groter, stellen de pessimisten. Dat zou niet alleen tot chaos leiden in het VK, maar ook flink wat schade veroorzaken aan deze kant van het Kanaal. Daarom verkneukelen ook de Europese brexitonderhandelaars zich allerminst in het amateurisme en de verdeeldheid van de Britten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content