Boren naar olie blijft gevaarlijk

23/04/10 om 13:41 - Bijgewerkt om 13:41

Ondanks de veiligheidssystemen, die dienen om explosies te vermijden, kon een vuurzee een olieboorplatform toch laten zinken.

Boren naar olie blijft gevaarlijk

© Reuters

Ondanks de veiligheidssystemen, die dienen om explosies te vermijden, kon een vuurzee een olieboorplatform in de Golf van Mexico toch tot zinken brengen.

De precieze oorzaak van de explosie van de 'Deep Water Horizon' is voorlopig nog onduidelijk. Maar vermoedelijk is de ontploffing te wijten aan olie of gas afkomstig van de diepe zeebodem die erin slaagde om te ontsnappen en daardoor een explosie veroorzaakte.

Een andere mogelijkheid is dat koolwaterstoffen te veel druk uitoefenden op de oliepijp die het boorplatform verbindt met de onderwater oliereserves. Samen met de hoge temperaturen kan die druk een ontploffing teweeg brengen.

Maar het kan ook om een menselijke fout gaan. De vuurvonkjes die ontstaan bij het bewerken van materialen met metalen werktuigen, kunnen namelijk ook aan de basis van de ontploffing liggen.

In de begindagen van de olie-industrie kwamen explosies vaak voor omdat de huidige veiligheidssystemen toen nog niet bestonden. Ook wisten de werkkrachten op de booreilanden weinig af van de invloed van de geologische krachten op de oliereserves.

Olie op water

De 'Deep Water Horizon' had in september nog de meest diepe oliebron ontdekt maar produceerde geen olie op het moment van de explosie. Momenteel drijft er olie op het wateroppervlak en het opruimen van het zwarte goedje kan maanden in beslag nemen.

Onze partners