Boorplatform Shell op drift in Golf van Alaska

30/12/12 om 10:55 - Bijgewerkt om 10:55

In de Golf van Alaska is een boorplatform van Shell de voorbije dagen op drift geraakt. De Amerikaanse kustwacht heeft de bemanning van de Brits-Nederlandse oliereus al geëvacueerd.

Boorplatform Shell op drift in Golf van Alaska

© reuters

In de Golf van Alaska is een boorplatform van Shell de voorbije dagen op drift geraakt. De Amerikaanse kustwacht heeft de bemanning van de Brits-Nederlandse oliereus al geëvacueerd. Het boorplatform is zondag op weg naar Kodiak, een eiland voor Alaska. Dat melden Amerikaanse media.

Het Kulluk-platform, dat geen eigen aandrijfsysteem heeft, werd voortgesleept door een sleepboot. Die kreeg vrijdag motorpech en daarop begon het platform te dobberen.

De kustwacht ondernam al enkele pogingen om het platform vlot te krijgen, maar die mislukten, onder meer door de omstuimige zee en de hevige wind. De 18 bemanningsleden werden met helikopters van het platform gehaald.

De kustwacht en Shell ondernemen zondag verwoede pogingen om de sleepboot te repareren en sturen ook een tweede schip om het boorplatform te verbinden. "Het drieste weer stelt onze reddingswerkers zwaar op de proef", aldus een woordvoerder van de kustwacht.

Volgens een woordvoerder van Shell Alaska is er voorlopig geen gevaar voor het milieu. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners