Bondgenoten volgen Saudi-Arabië in actie tegen Iran

04/01/16 om 15:04 - Bijgewerkt om 18:42

In het Midden-Oosten lopen de sektarische spanningen tussen sjiieten en soennieten op. In navolging van Saudi-Arabië schrappen of beperken verscheidene bondgenoten van Riyad hun diplomatieke relaties met Iran.

Bondgenoten volgen Saudi-Arabië in actie tegen Iran

Betoging in Teheran © Belga Image

Zowel Bahrein als Sudan knipt de diplomatieke banden met Iran door. Bahrein, dat ondanks een sjiitische meerderheid geregeerd wordt door een soennitische koning, beschuldigt Teheran van 'flagrante en gevaarlijke inmenging in de interne aangelegenheden van Arabische landen. Alle Iraanse diplomaten zijn nu gevraagd het koninkrijk 'binnen 48 uur' te verlaten.

De Verenigde Arabische Emiraten trokken hun ambassadeur uit de Iraanse hoofdstad terug en zetten de betrekkingen op een laag pitje. Ook zal het aantal Iraanse diplomaten in het land beperkt worden, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken daar.

Conflict

Zondag al had Saudi-Arabië de verbreking van de diplomatieke betrekkingen met Iran aangekondigd, na de aanval op de Saudische ambassade in Teheran. Die aanval was een reactie op de executie van een belangrijke sjiitische geestelijke door Saudi-Arabië. De executie van de geestelijke, Nimr al-Nimr, lokte wereldwijd protest uit. Hij werd in Saudi-Arabië veroordeeld voor terrorisme en afgelopen zaterdag terechtgesteld.

Intussen schortte Saudi-Arabië ook alle luchtvaartverbindingen met Teheran op. De Saudische luchtvaartautoriteiten hebben alle luchtvaartmaatschappijen die in het land opereren inmiddels op de hoogte gebracht van de 'opschorting van en het verbod op alle vluchten van en naar Teheran', zo meldt het officiële agentschap SPA.

Er wordt gevreesd voor een verdere escalatie van het sektarisch conflict in de regio. De verhouding tussen Saudi-Arabië en Iran is al langer gespannen. Bij verschillende conflicten in de regio (Syrië, Jemen) staan soennieten en sjiieten tegenover elkaar, gesteund door respectievelijk Riyad en Teheran. (Belga/KVDA)

Onze partners