Bondgenoten Trump en Bannon vechten een robbertje uit in Alabama

© Dino
Rudi Rotthier

Vandaag stemmen Republikeinen in de staat Alabama over een vervanger voor senator Jeff Sessions. Donald Trump en zijn voormalige rechterhand Steve Bannon ondersteunen in de primary verschillende kandidaten. Trump steunt de kandidaat van het establishment.

Toen senator Jeff Sessions Trumps minister van Justitie werd, duidde de gouverneur van Alabama de boomlange Luther Strange (64) aan om in afwachting van nieuwe verkiezingen diens Senaatszetel warm te houden. Strange was voordien minister van Justitie in de staat, en werkte eerder als advocaat.

De Republikeinen hielden intussen voorverkiezingen waarna twee finalisten voor de primary overbleven. Vandaag beslissen Republikeinen wie hun kandidaat wordt, Strange of Roy Moore.

Zo grijs als Strange is , zo verbrand is Moore (70). Strange is ‘gewoon’ conservatief. Moore daarentegen is de super-evangelische kandidaat. Hij werd al twee keer afgezet als opperrechter van het hooggerechtshof van Alabama, de eerste keer omdat hij weigerde een monument met de tien geboden uit de lobby van het gerechtsgebouw te laten verwijderen, de tweede keer omdat hij weigerde de wetgeving op het holebihuwelijk te laten uitvoeren.

Hij staat bekend om uitspraken tegen homo’s in het algemeen, en bekrachtigde een vonnis ten voordele van een bewezen gewelddadige vader en tegen een lesbische moeder op grond van haar seksuele voorkeur. Volgens The New York Times vroeg hij zich vorige maand tijdens een kerkdienst af wat er na het holebihuwelijk zal volgen. ‘Misschien kun je met een paard of een koe trouwen. Of met vijf mannen en vijf vrouwen’. Tijdens zijn debat met Strange zei hij dat ‘misdaad, corruptie, immoraliteit, abortus, sodomie, seksuele perversies het land overspoelen.’ De christelijke moraliteit is zijn kernbezorgdheid, en geloof primeert voor hem op de wet, maar hij heeft ook herhaaldelijk gezegd dat president Obama geen legitieme president van de VS was.

Hij krijgt in deze primary de steun van de harde kern van de aanhang van Donald Trump, van Steve Bannon, van Sarah Palin, van Ben Carson, van de hardliners van Fox News en van talkradio. Zelfs Nigel Farage voert campagne voor Moore.

In betere tijden: Donald Trump met Steve Bannon
In betere tijden: Donald Trump met Steve Bannon© REUTERS

Strange, daarentegen, wordt ondersteund door het establishment, onder aanvoering van de Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell, die geen zin heeft om een ongeleid projectiel als Moore in zijn rangen te ontvangen. Een groep die verbonden is met McConnell besteedt volgens de Times10 miljoen dollar aan de campagne van Strange.

Maar ook president Trump heeft Strange omarmd. Hij hield vrijdag een meeting ten voordele van Strange, en gaf maandag een ondersteunend radiointerview weg. Vicepresident Mike Pence voerde uitvoerig campagne voor Strange.

Steve Bannon, die na zijn ontslag als hoofdstrateeg van het Witte Huis, heeft beloofd dat hij Trump zou blijven ondersteunen, voert nu via zijn website Breitbart campagne tegen Strange, ‘de kandidaat van het moeras’.

Slecht geïnformeerd

Voor Bannon is er enige logica. Hij heeft altijd gezegd dat het establishment van de Republikeinse partij president Trump dwarsboomt, en dat de oplossing erin bestaat het establishment te liquideren. Hij vindt volgens Breitbart dat Trump slecht geïnformeerd is, en dat Strange in de zak van McConnell zit.

Luther Strange
Luther Strange© REUTERS

Waarom steunt Trump Strange, tegen zijn eigen achterban in?

Er zijn een aantal redenen gegeven. Trump schiet goed op met Strange, die hem, zegt hij, nooit om een gunst vraagt, in tegenstelling tot de meeste andere verkozenen. Trump wil McConnell volgens sommigen een wederdienst bewijzen (onduidelijk waarvoor). Trump wil evenmin als McConnell met Moore opgezadeld zitten in Washington. Strange – zei hij in het radiointerview – heeft meer kans om de Senaatsrace te winnen, want de gematigde Democratische kandidaat zou beter scoren tegen Moore. Volgens Trump zullen de Democraten 30 miljoen dollar investeren als ze weten dat Moore hun tegenstander is, terwijl ze bij Strange meteen zouden capituleren (volgens peilingen ligt Moore voor op de Democratische kandidaat Doug Jones). Maar hij zei ook: hoewel Moore ‘een goede kans heeft om niet te winnen tegen de Democraten, zal ik alles uit de kast halen om campagne voor hem te voeren’ als hij de primary wint.

Risico’s

Vrijdag, tijdens de meeting in Alabama, gaf Trump toe dat hij in deze race risico’s loopt.

‘Als Luther niet wint, gaan ze niet vertellen dat we 20 procent van onze achterstand inhaalden in een heel kort tijdsbestek. Ze gaan zeggen: “Donald Trump, de president van de VS, was niet in staat zijn kandidaat over de lijn te trekken”.’

Maar, ging hij verder: ‘Mijn score in dit soort verkiezingen is 5-0. Ik wil dat het 6-0 wordt’.

Opperrechter Roy Moore in 2003, na zijn eerste afzetting
Opperrechter Roy Moore in 2003, na zijn eerste afzetting© Reuters

De peilingen geven nog altijd een voorsprong voor Moore, en zeker diens supporters uiten hun ontgoocheling over de president.

Als Strange wint, schrijven commentatoren, toont dit de macht van Trump. Als Moore wint, versterkt Bannon zijn machtspositie als opruier-in-chief. Hij zal nog meer excentrieke kandidaten ondersteunen, en het zal nog moeilijker worden om relatief gematigde Republikeinen verkozen te krijgen.

De Republikeinse primary gaat vandaag door. De verkiezing tussen Doug Jones en de Republikeinse genomineerde volgt op 12 december.

Lees hier meer over Roy Moore

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content