Bommenlegger Boston krijgt dertigvoudige aanklacht

Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Dzhokhar Tsarnaev, de overlevende verdachte van de dubbele bomaanslag is Boston is formeel in beschuldiging gesteld. Hij riskeert levenslang of de doodstraf.

De 74 pagina’s lange aanklacht tegen Tsarnaev omvat dertig punten. Daaronder: het gebruik van een massavernietigingswapen met drie doden en meer dan tweehonderd gewonden tot gevolg en de moord op een politieman op de campus van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Op zeventien van die punten staat de doodstraf. Die is in de staat Massachusetts (waar Boston ligt) weliswaar afgeschaft, maar Tsarnaev kijkt tegen een federale aanklacht aan en de federale staat executeert wel zware misdadigers.

Tsarnaev overreed zijn broer

De aanklacht geeft ook het meest gedetailleerde verslag tot nu toe van wat het politieonderzoek aan het licht bracht over de aanslag in Boston en de daarop volgende klopjacht die de hele stad tot stilstand bracht en het leven kostte aan de andere verdachte, Dzhokhars oudere broer Tamerlan.

Wat eerder door ooggetuigen aan de pers verteld werd, klopt: bij de massale schietpartij met de politie in de randgemeente Watertown, overreed Dzhokhar in een poging om aan de politie te ontsnappen zijn eigen broer, wat volgens de aanklacht bijdroeg aan diens dood. Bij dat manoeuvre raakte ook een agent ernstig gewond.

Tsarnaev verstopte zich vervolgens in een boot in een achtertuin, waar hij uiteindelijk door een met een infraroodcamera uitgeruste helikopter aangetroffen werd.

Onschuldige burgers doden

Ook over de precieze motivatie voor de aanslag bestond nog twijfel. De gebroeders Tsarnaevs kwamen uit Tsjetsjenië, maar waren allebei Amerikaanse staatsburgers. Tamerlan voelde zich naar verluidt niet zo best thuis in de VS, maar universiteitsstudent Dzhokhar was volgens zijn vrienden en kennissen goed geïntegreerd.

In de boot schreef Tsarnaev verschillende dingen neer die zijn motieven belichten. “De Amerikaanse regering vermoordt onze burgers”, stond er. “Ik kan er niet bij staan en aanzien hoe zulk kwaad ongestraft blijft.” “Wij moslims zijn één lichaam, als je één van ons kwetst, dan kwets je ons allemaal.” “Stop met onze onschuldige mensen te vermoorden en wij zullen stoppen.”

Tsarnaev schreef ook dat hij er niet van hield om onschuldige mensen te doden, omdat dat “verboden is door de Islam”. De rest van die boodschap was moeilijk leesbaar, staat te lezen in de aanklacht, maar er viel wel uit op te maken dat hij geweld in dit geval gerechtvaardigd achtte, omwille van onrecht dat moslims was aangedaan.

Geen hulpje

De aanklacht maakt verder brandhout van de theorie dat Dzhokhar niet veel meer was dan het willoze hulpje van zijn radicalere grote broer Tamerlan. De broers bouwden de bom samen, met buskruit uit vuurwerk dat ze kochten in de naburige staat New Hamphire. Het recept daarvoor kwam uit Inspire, een online-magazine van Al-Qaeda dat Dzhokhar downloadde van het internet.

Dzhokhar downloadde van het internet ook geschriften die het martelaarschap verheerlijkten en een boek van Anwar Al-Awlaki, de in de VS-geboren radicale predikant die vanuit Jemen een aantal aanslagen tegen de VS beraamde en daar in 2011 ook omkwam bij een Amerikaanse drone-aanval.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content