Bomexplosie spelersbus Borussia Dortmund: ‘Verdachte wilde aandelen van club laten zakken’

Bus Borussia Dortmund © REUTERS

De Duitse politie heeft een Duits-Russische verdachte opgepakt in verband met de aanslag van vorige week op de spelersbus van de Duitse voetbalclub Borussia Dortmund, zo heeft het federaal parket vrijdag berichten in de media bevestigd. Wellicht gaat het niet om een extremist maar iemand die op geldgewin uit was.

Bij een politieoperatie nabij de stad Tübingen in de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg is vrijdagmorgen vroeg een 28-jarige man opgepakt. De verdachte had gehoopt de prijs van de aandelen in de voetbalclub te laten zakken.

Volgens het onderzoek had hij vanuit het hotel van de club, waar hij sinds 9 april verbleef, op de dag van de aanslag online voor 78.000 euro een pakket van 15.000 aandelenopties in het op de beurs genoteerde Borussia Dortmund gekocht, zo meldde de boulevardkrant Bild. Indien de koers gevoelig zou zijn gedaald, zou hij een miljoenenwinst met zijn tot 17 juni lopende aandelenopties hebben kunnen maken.

De man wordt poging tot moord, veroorzaken van een springstofexplosie en gevaarlijke slagen en verwondingen ten laste gelegd, aldus de mededeling van het federaal parket. Volgens Bild was hij al sinds 13 april gezocht. Medewerkers van de betrokken bank hadden de politie getipt over verdachte handelingen van de man.

Toen de spelersbus het hotel verliet om de spelers naar de match tegen AC Monaco in het kader van de Champions League te brengen, deden zich drie ontploffingen voor. Er vielen twee gewonden, onder wie Dortmund-verdediger Marc Bartra. De match werd een dag uitgesteld.

Aanvankelijk gold het incident als terroristisch van aard nadat op de plaats van de aanslag een papier was gevonden dat duidde op een islamistische connectie. De politie had een 26-jarige Irakees als verdachte in voorlopige hechtenis genomen, maar enkele dagen later lieten de autoriteiten weten dat hem niets ten laste kon worden gelegd.

‘Verdachte gebruikte spijkerbom’

Het explosief dat werd gebruikt voor de aanslag op de spelersbus van de Duitse voetbalclub Borussia Dortmund was een spijkerbom. Dat heeft het federaal parket vrijdag bevestigd. Volgens het parket werd één van de metalen scherven 250 meter weggeslingerd.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat er in totaal drie springtuigen werden gebruikt, die over een lengte van 12 meter waren aangebracht langs het traject van de bus. Ze waren volgens het parket “optimaal op elkaar afgestemd” qua timing, maar waren te hoog bevestigd, waardoor de explosies minder schade hebben aangericht dan de bedoeling was.

‘Politie spoort twee mogelijke medeplichtigen op’

Nadat een 28-jarige man vrijdag is opgepakt in verband met de aanslag op de spelersbus van voebalclub Borussia Dortmund zoekt de politie naar twee mogelijke medeplichtigen. Dit heeft de boulevardkrant Bild vrijdag gemeld.

De twee zouden in Freudenstadt, waar de verdachte zou wonen, een huurwagen hebben opgehaald en daarmee dan mogelijk springstoffen naar Dortmund hebben gebracht. Een politiewoordvoerster heeft tegenover het Duitse persbureau DPA bevestigd dat er vrijdagmorgen politieoperaties in de steden Tübingen en Rottenburg an Neckar in Baden-Württemberg zijn geweest.

Club bedankt autoriteiten

Borussia Dortmund hoopt dat er snel een verklaring komt voor de aanslag op de spelersbus en bedankt de Duitse autoriteiten voor hun geleverde inspanningen. Dat melden de Borussen vrijdag op de clubwebsite nadat eerder op de dag bekendraakte dat er een verdachte opgepakt werd. “Het onderzoek is bijzonder intensief en onder grote druk gevoerd”, aldus CEO Hans-Joachim Watzke. “We zijn erg dankbaar dat de verdachte van deze verschrikkelijke aanslag gevat kon worden”, klonk het.

“Hopelijk komen we de achtergrond van de aanval te weten. Die informatie is belangrijk voor iedereen die op de spelersbus zat, dat zou het verwerkingsproces veel makkelijker maken”, reageerde ook Kapitein Marcel Schmelzer in naam van de spelersgroep.

Partner Content