Bomaanslagen op Thaise badplaatsen Hua Hin en Phuket: minstens vier doden, geen Belgische slachtoffers

11/08/16 om 20:40 - Bijgewerkt op 12/08/16 om 10:23

In de badplaats Hua Hin, in het centrum van Thailand, zijn donderdag twee bommen tot ontploffing gebracht. Daarbij is één vrouw om het leven gekomen. Vrijdag maakten meerdere bomaanslagen nog minstens drie dodelijke slachtoffers. Onder meer in toeristische trekpleister Phuket ontploften bommen.

Bomaanslagen op Thaise badplaatsen Hua Hin en Phuket: minstens vier doden, geen Belgische slachtoffers

De terrorist of terroristen gebruikte(n) bloempotten om de bommen te verbergen © REUTERS

In de badplaats Hua Hin, in het centrum van Thailand, werden donderdag twee bommen tot ontploffing gebracht. Een vrouwelijke straatverkoper kwam om het leven. Volgens de lokale krant The Nation zijn onder de gewonden een tiental toeristen waaronder drie Nederlanders. De bommen werden volgens de politie in bloempotten geplaatst, en werden tot ontploffing gebracht met een gsm.

Bomaanslagen op Thaise badplaatsen Hua Hin en Phuket: minstens vier doden, geen Belgische slachtoffers

© Google Maps

In de drie zuidelijke provincies van Thailand, waar twaalf jaar geleden een gewapende opstand begon, komen dergelijke bomaanslagen wel vaker voor, schrijft de BBC. Maar in toeristische gebieden is dit uitzonderlijk, klinkt het.

Vrijdagmorgen om 09.00 uur lokale tijd (04.00 uur Belgische tijd) vond er in de badplaats Hua Hin opnieuw een dubbele explosie plaats, waarbij een dode en drie gewonden vielen.

Een klein uur eerder, om 08.05 uur, ontplofte vrijdagochtend een bom in Phuket, op het strand van Patong, dat ook erg populair is bij toeristen. Daarbij raakte een taxichauffeur gewond. Er zou ook op een andere strand bij Phuket een explosie zijn geweest.

Rond datzelfde tijdstip vond in Surat Thani, in het zuiden van het land, een dubbele explosie plaats, waarbij een Thaise vrouw om het leven kwam en twee mensen gewond raakten. De eerste ontploffing vond plaats voor het kantoor van de kustpolitie, kort na de festiviteiten voor de verjaardag van de koningin, de tweede voor het politiekantoor van Mueang Surat Thani.

'Chaos creëren'

"De bom doodde een werkneemster van de gemeente... Ik denk dat dit gelinkt is aan de explosies in Hua Hin", verklaarde de provinciegouverneur van Surat Thani.

Tot slot vond er donderdag om 15.00 uur lokale tijd ook een ontploffing plaats in een winkelcentrum in de provincie Trang, in het zuiden van het land. Daar vielen een dode en zes gewonden. De persoon die er een zak met een geïmproviseerde bom neerlegde wordt nog gezocht.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft geen indicatie gekregen dat er ook Belgische slachtoffers zouden zijn. 'We blijven de situatie van nabij opvolgen', zegt zijn woordvoerder José de Pierpont aan Belga.

'De bommen zijn bedoeld om chaos te creëren', klonk het in een eerste reactie van generaal Prayut Chan-O-Cha, die sinds de staatsgreep van 2014 aan de macht is.

De aanslagen werden nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat naar separatistische rebellen. Mogelijk is er ook een verband met de nieuwe, omstreden grondwet die zondag werd goedgekeurd. Die geeft de regerende junta meer macht. (Belga/JH/RR/KVDA/JVL)

Onze partners