Bomaanslagen op de marathon in Boston: een jaar later

15/04/14 om 15:24 - Bijgewerkt om 15:52

Exact één jaar geleden sloeg het noodlot toe tijdens de jaarlijkse marathon in Boston. Twee bommen ontploften op minder dan 13 seconden. Met een balans van drie doden en meer dan 260 gewonden zindert de aanslag vandaag nog altijd na.

Bomaanslagen op de marathon in Boston: een jaar later

Op 15 april 2013 vielen er 3 doden en meer dan 260 gewonden bij een aanslag op de Boston Marathon © Reuters

15 april 2013 was een donkere dag voor de Amerikaanse stad Boston. Drie mensen lieten die dag het leven na een aanslag aan de finish van de Boston Marathon. Meer dan 260 mensen raakten gewond en dokters getuigden dat ze nog nooit zoveel amputaties moesten uitvoeren als toen.

Er ontstond meteen een klopjacht naar de twee daders waarvan het spoor naar Watertown, een stadje in Groot-Boston, leidde. Tamerlan en Dzhokhar Tsarnaev, twee Tsjetjeense broers, wisten de politie even op afstand te houden maar de confrontatie volgde snel. Tamerlan overleed tijdens een vuurgevecht met de politie, Dzhokhar vond men later in een boot waar hij meteen werd gearresteerd.

Proces op 3 november 2014

Tsarnaev zou volgens de Amerikaanse kranten een boodschap hebben achtergelaten aan de wand van de boot. Hij schreef dat hij en zijn broer de aanslag pleegden als wraak voor de bemoeienissen van de Verenigde Staten in verschillende moslimlanden. Aanklagers eisten meteen de doodstraf. Het proces tegen Tsarnaev begint op 3 november 2014. Die datum valt erg laat maar dat is omdat er sprake is van de doodstraf als vonnis. De advocaten moeten dus genoeg tijd krijgen om hun voorbereidingen te treffen aangezien het leven van hun cliënt op het spel staat. Ook zijn nog niet alle bewijzen beschikbaar gesteld, dat moet eerst gebeuren. Voorlopig zit Tsarnaev in de cel waar hij in isolatie verblijft. Hij mag geen contact hebben met andere gevangenen en komt zijn cel amper uit.

Dzhokhar Tsarnaev zit in de cel, zijn proces begint op 3 november 2014

Dzhokhar Tsarnaev zit in de cel, zijn proces begint op 3 november 2014 © Reuters

Pulitzerprijs voor The Boston Globe

The Boston Globe kreeg naar aanleiding van haar berichtgeving over de aanslag de Pulitzerprijs voor Breaking News. De krant ontving veel lof over de manier waarop ze met het drama omging een kreeg bewondering voor de "uitputtende en empathische" berichtgeving, zo schrijft The Washington Post. De prijs werd onthaald met een minuut stilte uit respect voor de slachtoffers. "Niemand wilde het verhaal brengen. Iedereen hoopt dan ook dat zoiets ergs nooit meer gebeurt", aldus redacteur Brian McGrory in de Amerikaanse krant. Ook Josh Haner van The New York Times won een Pulitzerprijs met zijn foto van een slachtoffer dat beide benen verloor.

Alle Amerikaanse kranten pakken uit met herdenkingen en feiten van een jaar geleden. The Washington Post meldt dat 67 procent van de Amerikaanse bevolking zeer tevreden is met hoe de politie de aanslag onderzocht. Bij alle politieke partijen was er een overgrote meerderheid die vond dat de autoriteiten uitstekend werk hadden geleverd. NBC, het Amerikaanse televisie- en radionetwerk, zond een documentaire uit die dieper ingaat op de zoektocht naar de daders van het drama. Maar het is voornamelijk The Boston Globe zelf die in de schijnwerpers staat. De krant brengt een reeks verhalen van slachtoffers om aan te tonen hoe groot de schade was, en nog steeds is.

De slachtoffers

Het meest opmerkelijke verhaal is dat van de familie Richard. Martin, de jongste zoon van het gezin, kwam bij de aanslag om het leven. Hij was amper acht jaar en was daarmee ook het jongste slachtoffer. Maar dat is niet alles. Alle overlevende familieleden raakten zwaargewond. De moeder, Denise, raakte aan één oog blind. Dochter Jane verloor haar been en heeft nu permanente zorg nodig. Vader Bill herstelde uiteindelijk van zijn verwondingen en Henry, hun tweede zoon, moet nu leven met een trauma. Er is geen enkele familie die zwaarder heeft geleden onder het drama van 15 april.

Een ander verhaal is dat van Celeste en Sydney Corcoran. Moeder en dochter raakten allebei gewond. Celeste, de moeder, is beide benen kwijt en moet nu leren lopen via protheses. Dochter Sydney verloor haar benen niet maar moest wel tal van operaties ondergaan. Ze lijdt nu aan een eetstoornis, een slaapstoornis en een posttraumatische stresstoornis.

Marathon 2014

Ook dit jaar gaat de marathon door. Op maandag 21 april verzamelen de deelnemers aan de start. Toch zijn er veranderingen. Er zullen meer camera's hangen, er komen extra metaaldetectoren en beveiligingsposten en het aantal agenten verdubbelt naar 3.500. Daarnaast wordt er op het exacte tijdstip van de aanslag vorig jaar, 14.29 uur lokale tijd, een minuut stilte gehouden. Ook staan er verschillende herdenkingsmomenten op het programma. Opvallend: er nemen dit jaar 36.000 mensen deel aan de marathon, dat zijn er 9.000 meer dan vorig jaar. Het drama in Boston lijkt zo stilaan een plaats te krijgen in de levens van de burgers. (KVW)

De beveiliging wordt dit jaar extra aangescherpt

De beveiliging wordt dit jaar extra aangescherpt © Reuters

Onze partners