Bomaanslag op Iraakse markt eist ruim 90 doden

17/07/15 om 23:59 - Bijgewerkt op 18/07/15 om 12:10

Bij een bomaanslag op een markt in Khan Bani Saad, op een twintigtal kilometer ten noorden van Bagdad, zijn een 90-tal doden gevallen.

Bomaanslag op Iraakse markt eist ruim 90 doden

Gebed bij het einde van de ramadan in Bagdad © REUTERS

De dodentol bij een aanslag met een bomauto op een drukke markt in Khan Bani Saad, een dertigtal kilometer ten noorden van Bagdad, zijn ruim 90 doden gevallen. Dat heeft de politie zaterdag gemeld. Eerder was sprake van een 40-tal doden. Er zijn ook zeker 120 mensen gewond geraakt, aldus een veiligheidsbron aan de Iraakse nieuwssite Almada Press.

Het was vrijdagavond erg druk op de markt, naar aanleiding van het Suikerfeest dat het einde van de Ramadan inluidt. De aanslag, een van de dodelijkste de afgelopen maanden in Irak, is opgeëist door strijders van het islamistische IS.

Nationale ro

uw

Op Twitter meldde de groepering dat de aanslag werd uitgevoerd door een zelfmoordterrorist die een auto bestuurde met aan boord bijna 3 ton aan explosieven. Op de lokale televisie waren beelden te zien van lichamen tussen het puin van verwoeste gebouwen en brandende voertuigen.

Groentebakken werden gebruikt om lichaamsdelen te verzamelen. De bevolking reageerde woedend en begon ruiten van geparkeerde auto's in te slaan.

Deze aanslag is één van de zwaarste in Irak sinds de aanwezigheid van IS in het land. Iraakse regeringstroepen, gesteund door Amerikaanse luchtaanvallen, hebben de afgelopen maanden hun strijd tegen IS opgedreven. Het provinciebestuur heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Parken en speelplaatsen blijven gesloten, uit vrees voor nog meer geweld.

(Belga/RR/TE)

Lees meer over:

Onze partners