Bomaanslag Boston: ‘Politieke consequenties hangen af van wie daders zijn’

© Reuters
Simon Demeulemeester

Drie vragen aan correspondent in de VS Tom Vandyck over de bomaanslag in Boston: ‘Dit doet denken aan 9/11. Daarenboven is een kind gestorven en zijn er nog meerdere gewond geraakt: dat hakt in op de mensen.’

Bij een bomaanslag tijdens de marathon van Boston vielen 3 doden en 141 gewonden. Drie vragen over de aanslag die de herinnering aan 9/11 oproept aan Tom Vandyck, correspondent in de VS voor Knack.be. Wat is voorlopig de impact op de Amerikaanse maatschappij?

Tom Vandyck: “Het is natuurlijk groot nieuws, dit doet denken aan 9/11. De bomaanslag wordt gepleegd tijdens de marathon van Boston, zo’n gigantisch evenement, waar echt een doorsnede van de Amerikaans bevolking aanwezig is. Daarenboven is een kind gestorven en zijn er nog meerdere gewond geraakt: dat hakt in op de mensen. De beelden van weglopende mensen doen ook denken aan 9/11. Nu is natuurlijk de vraag wie het gedaan heeft en waarom.”

Wat weten we al over eventuele daders en hun motieven? Tom Vandyck: “Er is nog niets geweten. Er was eerst sprake van een gewonde Saudi die ondervraagd werd in het ziekenhuis. Aanvankelijk ontkende de politie dat, daarna bevestigde ze. Die man zou op dit moment niet in verdenking gesteld zijn.

Er circuleren twee hypothesen. Ofwel is dit een aanslag van moslimextremisten, ofwel moeten de daders in Amerikaanse extreemrechtse hoek gezocht worden, de zogenaamde militia-beweging. De mensen die denken dat er een tirannie van de overheid zit aan te komen, die tegen strengere wapenwetten zijn. Zij vinden dat de overheid de vrijheid beknot. Dan zitten we in de sfeer van de Oklahoma Bombings uit 1995, waarbij 168 mensen stierven. Toen werd ook eerst aan moslimfundamentalisten gedacht, maar de dader bleek een extreemrechtse oud-militair te zijn. Een veteraan van de eerste Irak-oorlog.

Wat de politiek consequenties zullen zijn, hangt af vanuit welke hoek de aanslag komt. Als er islamisten achter zitten, dan zal het geen dag duren voor de Tea Party-fanatici binnen de Republikeinse Partij president Obama zullen verwijten dat hij te soft reageert op fundamentalisten. Komt de dader echter uit hun eigen hoek, dan komen die extremistische Republikeinen in het Congres in nauwe schoentjes.”

Het was opvallend dat president Barack Obama niet sprak over ’terrorisme’. Tom Vandyck: “De FBI heeft dat wel gedaan, nog voor de verklaring van Barack Obama. Er kan natuurlijk niet omheen gekeken worden: als twee bommen na elkaar ontploffen op zo’n evenement, dan is dat duidelijk een terroristische daad. Maar Obama moet wat voorzichtiger zijn, uiteraard. Denk aan de politieke discussie rond de Amerikaanse ambassade in Tripoli, Libië: was dat een terroristische aanval of een uit de hand gelopen ongeluk? De taal van Obama was voor de rest wel fors, hij zei dat de daders “het gewicht van ons antwoord zullen voelen”. Er moet dus niet al teveel gewicht aan het al of niet gebruiken van het woord ’terrorisme’ gegeven worden.

Het is afwachten hoe snel de dader of daders gevonden zullen worden. De man achter de mislukte bomaanslag op Times Square in 2011 werd binnen de 48 uur gevonden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content