Boko Haram zaait terreur op verkiezingsdag in Nigeria

28/03/15 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:42

In het noordoosten van Nigeria zouden meer dan tien doden gevallen zijn bij aanvallen van de islamistische terreurgroepering Boko Haram op verschillende kiesbureaus

Boko Haram zaait terreur op verkiezingsdag in Nigeria

Een vrouw wacht om haar stem uit te brengen. © AFP

Bijna 70 miljoen Nigerianen kiezen een nieuwe president, maar die stembusgang lijkt dus allesbehalve rustig te verlopen. Zes doden zijn bevestigd. Het is moeilijk om een duidelijk zicht te krijgen op het geweld van zaterdag. Het lijkt vast te staan dat er een aanval is geweest op een kiesbureau in het dorp Barutai in de deelstaat Borno. Volgens Nigeriaanse media zouden daarbij tien mensen om het leven gekomen zijn.

Andere media maken melding van meerdere kleinschalige aanvallen waarbij telkens twee of drie doden vielen. Dat zou onder meer het geval zijn in Ngalda, in de naast Borno gelegen deelstaat Yobe. Ook in de deelstaat Gombe zouden er doden gevallen zijn.

De autoriteiten bevestigen vooralsnog het overlijden van zes kiezers. Getuigen zeggen dat Boko Haram-militanten op verschillende plaatsen ook de opgedaagde kiezers bedreigden en verplichtten terug naar huis te keren.

De veiligheidssituatie in Nigeria was precies een van de hoofdthema's in de voorbije kiescampagne. Volgens waarnemers zullen de verkiezingen uitdraaien op een nek-aan-nekrace tussen zittend president Goodluck Jonathan (57) en ex-dictator Muhammadu Buhari (72). (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners