Boko Haram roept islamitisch kalifaat uit in Noord-Nigeria

25/08/14 om 11:30 - Bijgewerkt om 11:30

De leider van de islamitsche terreurbeweging Boko Haram heeft in een videoboodschap de Noord-Nigeriaanse stad Gwoza uitgeroepen tot deel van de 'islamitische kalifaat.'

Boko Haram roept islamitisch kalifaat uit in Noord-Nigeria

Boko Haram leider Abubakar Shekau (midden) is zijn gewelddadigste luitenant kwijt. © BELGAIMAGE

Abubakar Shekau, de leider van de islamistische rebellenbeweging Boko Haram, heeft in een videoboodschap de Noord-Nigeriaanse stad Gwoza tot een deel van het "islamitisch kalifaat" uitgeroepen.

"Dank aan Allah, die aan onze broeders de overwinning in Gwoza heeft geschonken", zo verklaarde Shekau in het 52 minuten durende filmpje. De stad "maakt (voortaan) deel uit van het islamtisch kalifaat", klinkt het nog. "We gaan de stad niet verlaten. We zijn naar hier gekomen en blijven hier", aldus nog Shekau.

De leider van Boko Haram hekelde in zijn boodschap ook het "terrorisme op wereldwijde schaal" van de Verenigde Staten, die een prijs van 7 miljoen dollar op het hoofd van Abubakar Shekau hebben gezet.

Sinds april heeft Boko Haram al verschillende gebieden in het noordoosten van het land overgenomen. Volgens de veiligheidsdiensten en getuigenissen van plaatselijke inwoners is het leger uit de regio verdreven. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners