Boko Haram is rijk, maar waar haalt de organisatie al dat geld?

Aanslag door Boko Haram in Nigeria © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Om 200 schoolmeisjes te ontvoeren heeft een organisatie niet alleen een strakke planning en ideologische volgelingen nodig. Zo’n grootschalige actie kost geld. Maar waar haalt Boko Haram al dat geld?

De ontvoering van meer dan tweehonderd schoolmeisjes door de islamitische organisatie Boko Haram, veroorzaakt wereldwijd een golf van verontwaardiging. De organisatie is berucht omwille van haar brutale handelswijze. Zelfs de terroristische groepering al-Qaida vindt dat Boko Haram wel erg ver gaat, schrijft het Amerikaanse magazine The Week. Maar het ontvoeren van tweehonderd schoolmeisjes vraagt meer dan een sterk geloof, een ‘verkeerde moraal’ en een degelijke planning. Zo’n grootschalige actie kost vooral veel geld. En laat Boko Haram nu net opereren in een van de armste landen van West-Afrika, namelijk Nigeria. Waar haalt de organisatie al haar geld ?

Volgens analisten is het niet eenvoudig om de geldtrafieken exact op te sporen. “Net zoals het bijna onmogelijk is om de acties en de leden van Boko Haram te controleren. Maar de groep wordt wel steeds rijker”, zegt Heather Murdock Afrikajournalist van Voice of America. “Dat is onder meer te merken aan hun materiaal. Van goedkope AK-47’s zijn ze nu geëvolueerd naar stevige tanks en gespecialiseerde wapens.”

Ontvoering

Boko Haram vergaart op dit moment bekendheid, door de grootschalige ontvoering van honderden schoolmeisjes. “Doorheen de jaren werd ontvoering hun belangrijkste bron van inkomen”, verklaart Jacob Zenn van het Amerikaanse Terrorisme Centrum. “Door te onderhandelen en geld te eisen van overheden wordt Boko Haram steeds rijker.”

Dat dit een lucratieve business is, bewees onder meer het voorbeeld van de Franse gijzeling afgelopen jaar. Boko Haram zou 3 miljoen dollar (2,2 miljoen euro) hebben ontvangen voor de vrijlating van drie volwassenen en vier kinderen in Kameroen. Wie het geld uiteindelijk heeft betaald, is niet bekend. De Franse president François Hollande benadrukte dat “Frankrijk nooit sommen losgeld uitbetaalt.”

‘Beschermings’vergoeding

Daarnaast ontvangt Boko Haram een grote som geld in de vorm van ‘bescherming.’ Sinds 2004 betalen verschillende gouverneurs van de noordelijke staten in Nigeria een vergoeding aan Boko Haram in ruil voor bescherming. “Eigenlijk is dit een vorm van afpersing en laat Boko Haram de gouverneurs geen echte keuze”, aldus The Week.

Enkele waarnemers spreken daarnaast van een taks, die de noordelijke staten sinds 2011 moeten betalen aan leden van Boko Haram.

Diefstal

Boko Haram financiert nieuwe aanvallen, met geld gestolen bij vorige misdaden. “De organisatie valt niet alleen (christelijke) gebouwen, scholen of cafés aan als protest tegen de westerse waarden, ze overvalt ook banken om haar spaarpotje aan te vullen”, aldus onderzoeker David Doukhan. “Inderdaad dat klinkt niet echt vroom voor een fundamentalistisch religieuze groep”, zegt hij. “Maar Boko Haram verdedigt zich door te stellen dat de overvallen gerechtvaardigd zijn door de koran. Want het geld van banken wordt beschouwd als een buit van oorlog, ‘onrechtvaardig’ dus.”

Buitenlandse terroristische organisaties

Experten nemen aan dat Boko Haram niet alleen voor zijn eigen inkomsten zorgt. Ook regionale en internationale islamitische terreurorganisatie organisaties, leveren extra cash aan. Zo onthulde The Daily Beast dat Nigeriaanse islamitische organisaties in 2002 rechtstreeks geld ontvingen van ‘Mohammed Ali’, wat een schuilnaam was van Osama Bin Laden.

“Het is niet zeker dat het volle bedrag, 3 miljard dollar, aan Boko Haram werd geschonken. Maar na te hebben gesproken met een heleboel conservatieve moslisms in het noorden van Nigeria, is het wel zeker dat moslims er geld ontvingen uit het buitenland. En er kan met zekerheid worden gezegd dat een van die groepen Al-Qaida was”, aldus The Daily Beast.

Boko Haram ontving daarnaast ook geld van de Somalische groep al-Shabab en de Algerijnse afdeling van Al-Qaida: Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM). Maar net die groepen distantiëren zich nu van Boko Haram.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content