‘Boko Haram doodde 1.600 mensen sinds juni’ (Amnesty)

Vrouwen gedenken de 500ste dag dat hun dochters door Boko Haram werden ontvoerd © REUTERS

Het geweld van de jihadistische terreurgroep Boko Haram heeft sinds juni al aan 1.600 mensen het leven gekost. Sinds begin dit jaar vielen er al 3.500 doden. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Netsanet Belay, directeur van Amnesty International in Afrika zegt “gechoqueerd” te zijn door het grote aantal slachtoffers. “De regeringen van de betrokken landen moeten alle nodige maatregelen nemen om de veiligheid van de burgers in de getroffen gebieden te verzekeren”, zegt hij.

De meeste slachtoffers vielen in Nigeria, maar ook Kameroen, Tsjaad en Niger ontsnappen niet aan het geweld. De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft van de strijd tegen Boko Haram een prioriteit gemaakt. Het leger van Nigeria zegt al heel wat terrein op de rebellen te hebben teruggewonnen, sinds begin augustus een nieuw offensief tegen de terreurgroep werd opgestart. Er werden verschillende kampen van Boko Haram vernietigd en honderden ontvoerde vrouwen en kinderen werden bevrijd.

Sinds 2009 hebben aanvallen van Boko Haram volgens Amnesty al aan zeker 17.000 mensen het leven gekost. Meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Boko Haram wil een eigen staat naar streng islamitisch recht oprichten in het noorden van Nigeria.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content