Boetes voor homo-activisten wegens manifestatie in Moskou

© Reuters

Omdat ze een manifestatie voor homoseksuelen in Moskou hadden georganiseerd, moeten drie activisten elk 20.000 roebel (zo’n 500 euro) boete betalen.

Omdat ze een manifestatie voor homoseksuelen in Moskou hadden georganiseerd, moeten drie activisten elk 20.000 roebel (zo’n 500 euro) boete betalen. Een rechtbank in de Russische hoofdstad heeft onder anderen journaliste Jelena Kostjoetsjenko van de Kremlinkritische krant “Nowaja Gaseta” veroordeeld, omdat ze ondanks een verbod had opgeroepen tot een “Gay Parade”. Dat meldt homo-activist Nikolai Alexejev aan het persagentschap Interfax.

Bij de betoging van 25 mei had de politie een aantal deelnemers opgepakt. Homoseksualiteit is in Rusland niet strafbaar. De hoogste gerechtelijke instantie had evenwel vorig jaar een algemeen verbod op “Gay Prides” en gelijkaardige optochten tot 2112 bevestigd. Protesten van homo’s en lesbiennes worden vaak met politiegeweld uit elkaar geslagen.

Kremlinbaas Vladimir Poetin heeft ontkend dat mensen in Rusland wegens hun seksuele geaardheid gediscrimineerd worden. Eind juni zette hij ondanks fel internationaal protest een omstreden wet in werking, die “propaganda voor homoseksuelen” in aanwezigheid van minderjarigen verbiedt. Volgens commentatoren is de wet ook een toegeving aan de invloedrijke orthodoxe kerk, een machtige bondgenoot van Poetin.

Vervolgd worden omwille van homoseksualiteit geeft recht op vluchtelingenstatuut (EU-Hof)

Ondertussen besliste het het Europees Hof van Justitie dat asielzoekers die omwille van hun homoseksuele geaardheid in eigen land vervolgd worden, in de Europese Unie om die reden erkend kunnen worden als vluchteling. Dat stelt advocaat-generaal Eleanor Sharpston van het Europees Hof van Justitie.

Het gaat dan wel niet om een formeel arrest van het Hof, maar de conclusie van de advocaat-generaal wordt door de rechters vaak gevolgd en is daarom niet zonder belang.

Dat homoseksualiteit in het land van herkomst strafbaar is, is op zich niet voldoende voor een vluchtelingenstatuut, maar de Europese nationale autoriteiten moeten wel onderzoeken of een bepaalde asielzoeker in zijn land gevaar loopt, stelt Sharpston. Er moet bekeken worden of de plaatselijke juridische procedures en “sociale praktijken” tot “ernstige mensenrechtenschendingen” kunnen leiden.

De affaire werd voor het Hof gebracht door de Nederlandse Raad van State. Die behandelt de zaak van drie homoseksuele mannen afkomstig uit Sierre Leone, Oeganda en Senegal – landen waar homoseksualiteit illegaal is en met lange gevangenisstraffen gesanctioneerd kan worden. De drie vroegen in Nederland een statuut als vluchteling aan maar het ministerie van Immigratie, Integratie en Asiel wees hun verzoek af.

Tijdens de beroepsprocedure argumenteerde het ministerie dat homo’s zich “terughoudend” kunnen opstellen om niet vervolgd te worden. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content