'Boekhouder van Auschwitz' (94) krijgt vier jaar cel

15/07/15 om 10:46 - Bijgewerkt om 10:46

De gewezen SS'er Oskar Gröning (94), ook bekend als 'de boekhouder van Auschwitz', is door een Duitse rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel wegens medeplichtigheid aan de moord op 300.000 Joden in het voormalige naziconcentratiekamp.

'Boekhouder van Auschwitz' (94) krijgt vier jaar cel

Oskar Gröning © Belga Image

Of de man met zijn mindere gezondheid ook daadwerkelijk in de cel zal moeten, zal het openbaar ministerie controleren eens het vonnis geldig is.

Morele schuld

Oskar Gröning stond sinds 21 april terecht voor medeplichtigheid aan moord in minstens 300.000 gevallen in 1944. Tijdens het proces gaf hij zijn deelname en morele schuld aan de Holocaust toe.

Hij gaf toe uit de bagage van opgepakte Joden kostbare bezittingen en geld te hebben gehaald en dat doorgespeeld te hebben aan de SS. Hij zei ook twee tot drie keer op het perron dienst te hebben gehad, om bagage te bewaken.

Pleidooien

De aanklagers hadden 3,5 jaar cel geëist tegen de man. De advocaten van meer dan 70 andere eisers vonden dat de strafmaat die het openbaar ministerie vroeg, te weinig was.

De verdediging pleitte de vrijspraak, omdat Gröning de Holocaust in strafrechtelijke zin niet ondersteunde. Zou hij schuldig worden bevonden, moest volgens de verdediging geen straf opgelegd worden.

In een opmerkelijk gebaar gaf Auschwitz-overlevende Eva Kor tijdens het proces Gröning een hand en een knuffel, tot onvrede van het Auschwitz-comité.

Gerecht

Meer dan een miljoen mensen zijn gedood in Auschwitz tijdens het Derde Rijk. Het merendeel van de slachtoffers was Joods. Duitse autoriteiten hernieuwden hun inspanningen de laatste jaren om zij die betrokken waren bij de Holocaust, voor het gerecht te brengen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners