Boegbeeld GroenLinks verlaat de politiek

17/12/10 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

Femke Halsema, tot nu toe fractievoorzitter van GroenLinks, heeft vrijdag haar afscheid aangekondigd.

Femke Halsema, fractievoorzitster van GroenLinks in Nederland, verlaat met onmiddellijke ingang de politiek. Tijdens een persconferentie verklaarde ze vrijdagmiddag dat haar werk erop zit en dat men in de politiek 'een passant' moet blijven. Na het kerstreces wordt ze opgevolgd door Jolande Sap.

Halsema zetelt sinds 1998 in de Nederlandse Tweede Kamer. Sinds 2002 is ze fractievoorzitter van GroenLinks. Afgelopen zomer zat ze voor het eerst aan de onderhandelingstafel voor een nieuw kabinet.

Maar tot haar grote ontgoocheling mislukten de onderhandelingen over de vorming van een Paars Plus-kabinet, bestaande uit VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Uiteindelijk kwam er een rechtse (gedoog)regering van VVD, CDA en PVV uit de bus. GroenLinks blijft daardoor in de oppositie.

Passant

Tijdens een persconferentie verklaarde Halsema vrijdag dat haar werk erop zit. 'GroenLinks is een sterke en vrijzinnige partij geworden. Langer blijven zou de ruimte voor mijn opvolging verkleinen', zo werd ze door NRC Handelsblad geciteerd.

'In de politiek moet je een passant blijven. Je moet uit publieke betrokkenheid tijdelijk plaatsnemen op de blauwe stoeltjes, niet om er mee te verkleven. Nu moet ik verder', aldus Halsema.

Van februari tot juni volgend jaar is ze gasthoogleraar aan de Universiteit Tilburg. Halsema vindt dat dat goed te combineren is met het schrijven van een boek.

Haar opvolgster Jolande Sap (47) is momenteel financieel woordvoerder van GroenLinks en was al vice-fractievoorzitter.

Onze partners