'Blonde engel des doods' staat terecht in megaproces tegen Argentijnse dictatuur

28/11/12 om 08:04 - Bijgewerkt om 08:04

Bijna 70 verdachten staan terecht in een groot proces tegen de Argentijnse militaire dictatuur. Onder hen de 'blonde engel des doods' en een vermeende piloot van de 'vluchten des doods'.

'Blonde engel des doods' staat terecht in megaproces tegen Argentijnse dictatuur

© Reuters

In Argentinië begint een enorm proces tegen leden van de militaire dicatuur. De bijna 70 verdachten worden ervan beschuldigd misdaden tegen de menselijkheid begaan te hebben. Argentinië kende van 1976 tot 1983 een militaire dictatuur.

In het proces staan bijna 70 verdachten terecht. Door de omvang van het proces kan het jaren aanslepen, zo schrijft De Morgen. 900 getuigen zullen hun ervaringen delen, 800 gevallen van mensenrechtenschendingen worden besproken.

Onder de verdachten zijn Julio Poch en Alfredo Astiz, zo meldt De Morgen. Poch is een oud-Transaviapiloot die terecht staat voor zijn betrokkenheid bij de zogenaamde 'vluchten des doods', waarbij dissidenten levend vanuit een vliegtuig in de zee werden gegooid.

Astiz, ook gekend als de 'blonde engel des doods', was marineofficier in het complex van het marine-instituut ESMA. Daar werden zo'n 5.000 linkse dissidenten gevangen gehouden. Slechts enkele honderden overleefden hun verblijf. Astiz kreeg vorig jaar al een levenslange celfstraf in een ander proces, aldus nog De Morgen. (SD)

Onze partners