Bloedigste dag sinds start van Israëlische luchtaanvallen

13/07/14 om 09:35 - Bijgewerkt om 09:35

Minstens 52 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. De dodentol maakt het de bloedigste dag sinds het opflakkeren van het geweld dinsdag.

Bloedigste dag sinds start van Israëlische luchtaanvallen

© Reuters

Op de zesde dag van het offensief van het Israëlische leger tegen de Gazastrook is het aantal dodelijke slachtoffers er opgelopen tot 163. De teller van het aantal Palestijnen dat gewond is geraakt, staat op 1.085. Dat zegt de woordvoerder van de spoeddiensten van Gaza, Ashraf al-Qoudra.

De zwaarste klap viel zaterdagavond in de Touffah-wijk in Gaza, toen een moskee en het huis van een politieman geraakt werden. Achttien mensen verloren het leven, vijfendertig anderen raakten gewond. Bij een andere aanval 's avonds stierf een man in Rafah. Eerder op de dag kwamen twee zwaar gehandicapten vrouwen om bij een raid op hun verzorgingstehuis in Beit Lahiya. Drie patiënten en een werknemer van het centrum raakten gewond. En ook in de wijken Cheikh Radouane, El-Bouerij en Jabaliya kwamen samen veertien mensen om. In het westen van Gaza kwamen voorts nog eens drie mensen om, net als acht anderen bij eerdere raids op Jabaliya en Deri el Balah.

Grondoffensief

Vanuit Gaza blijven intussen wel raketten vertrekken richting Israël, met onder meer Tel-Aviv en Jeruzalem als doelwitten. Maar ook vanuit Libanon werden raketten afgeschoten, weliswaar zonder slachtoffers te maken. Sinds de start van het geweld dinsdag zouden al ruim zeshonderd raketten richting Israël vertrokken zijn. Zowat honderdveertig daarvan werden in de lucht onderschept.

Grondtroepen van het Israëlische leger blazen op hun beurt verzamelen aan de grens met Gaza, maar van een grondoffensief zou nog niet meteen sprake zijn. Toch drongen speciale eenheden van de Israëlische marine zaterdagnacht kort de Gazastrook binnen om er een raketinstallatie te vernietigen. Het kwam er even tot een vuurgevecht waarbij vier militairen lichtgewond geraakten. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners