Bloedigste dag sinds start Israëlisch offensief tegen Gaza: tientallen doden in één wijk

20/07/14 om 17:42 - Bijgewerkt om 19:42

Bij zware bombardementen van Israël op Shejaiya, een buitenwijk ten oosten van Gaza-stad, zijn meer dan 60 doden gevallen. Het gaat om de bloedigste aanval sinds het begin van het Israëlisch offensief op 8 juli. De Arabische Liga spreekt van een oorlogsmisdaad. Een humanitaire wapenstilstand werd al na een halfuur geschonden.

Bloedigste dag sinds start Israëlisch offensief tegen Gaza: tientallen doden in één wijk

Bombardementen op Shejaiya © Belga Image

In de Gazastrook zijn vandaag alleen minstens 87 Palestijnen omgekomen, 62 van hen bij intensieve bombardementen op de wijk Shejaiya. Onder de slachtoffers zijn ook vrouwen en kinderen. Bij de bombardementen raakten ook minstens 280 mensen gewond. Dat melden de veiligheidsdiensten ter plaatse.

Omwille van de gevaarlijke situatie geraakten de hulpverleners en ziekenwagens niet tot bij de slachtoffers. Ook een ambulancier en een plaatselijke freelance journalist lieten het leven. Duizenden Palestijen zijn de wijk ontvlucht.

'Hamas verantwoordelijk'

De Israëlische troepen verantwoorden de gewelddadige bombardementen door te wijzen op het feit dat er sinds het begin van het Israëlische offensief in Gaza op 8 juli minstens 140 raketten richting Israël werden afgevuurd vanuit Shejaiya.

'Shejaiya is een burgerzone waar Hamas zijn raketten, tunnels en commandocentra heeft gevestigd', luidt het. 'We roepen de burgers al dagenlang op om het gebied te verlaten, maar Hamas gaf hen het bevel om te blijven. Het is Hamas die hen in de vuurlinie zet.'

Wapenstilstand

Israël en Hamas waren overeengekomen om van 13.30 uur tot 15.30 uur plaatselijke tijd een humanitaire wapenstilstand te respecteren in de wijk, maar die werd na nog geen halfuur al verbroken nadat Israël liet weten schoten van Hamas te hebben beantwoord.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verklaarde zondag nog dat Hamas 'hardnekkig' blijft weigeren een staakt-het-vuren te respecteren.

Israël is ermee akkoord gegaan de humanitaire wapenstilstand met twee uur om zo toe te laten dat humanitaire en medische bijstand wordt geleverd en om burgers de kans te geven te vertrekken, aldus woordvoerder van het Israëlische leger Peter Lerner. Volgens Lerner hebben Palestijnse gewapende mannen tijdens de wapenstilstand op Israëlische soldaten geschoten.

Bloedigste dag sinds start Israëlisch offensief tegen Gaza: tientallen doden in één wijk

© Belga Image

'Oorlogsmisdaad'

Nabil al-Arabi, de voorzitter van de Arabische Liga, heeft het Israëlische bombardement op Shejaiya een 'oorlogsmisdaad' genoeg. 'Een gevaarlijke escalatie die zware gevolgen kan hebben'.

Al-Arabi riep bovendien op tot 'de onmiddellijke stopzetting van de Israëlische agressie op Gaza en om de nodige bescherming van de Palestijnse burgers te voorzien'. De voorzitter verklaarde tot slot dat Israël 'de volledige verantwoordelijkheid draagt voor deze afschuwelijke misdaden'.

Ook de Palestijnse overheid heeft zondag de 'gruwelijke slachtpartij' in Shejaiya veroordeeld.

Dodental

In totaal kwamen volgens de veiligheidsdiensten sinds het begin van het Israëlisch offensief al minstens 425 Palestijnen om het leven, onder wie minstens 170 minderjarigen, ouderen en vrouwen. Sinds het grondoffensief van Israël donderdag kwamen alleen al 187 mensen om. Volgens het Palestijnse centrum voor de mensenrechten hebben al 130.000 inwoners van Gaza hun huizen ontvlucht.

Aan Israëlische kant vielen zeven slachtoffers.

De Palestijnse president Mahmoed Abbas is ondertussen bovendien aangekomen in Doha om met Hamas-leider Khaled Mechaal te spreken over een bestand in Gaza. (Belga/AFP/DPA/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners