Bloedige dag in Caïro: 51 doden, 435 gewonden

© Reuters

Nog voor de avond gevallen is, heeft Caïro al een bloedige dag achter de rug. Bij zware rellen tussen islamisten en het leger zijn zeker 51 mensen om het leven gekomen, 435 raakten gewond.

Nog voor de avond gevallen is, heeft de Egyptische hoofdstad Caïro al een bloedige dag achter de rug. Bij zware rellen tussen islamisten en het leger zijn zeker 51 mensen om het leven gekomen, 435 anderen hebben verwondingen opgelopen.

Het drama speelde zich af toen het leger en de politie een samenkomst van aanhangers van de door het leger omvergeworpen president Mohammed Morsi wilde verdrijven voor het hoofdkwartier van de Republikeinse wacht in Caïro. De Moslimbroederschap vermoedde dat Morsi daar zou vastgehouden worden.

Over de exacte omstandigheden van de confrontatie heerst onduidelijkheid: volgens de Moslimbroederschap opende het leger het vuur op ongewapende leden van de beweging toen die een sit-in aan het hoofdkwartier hielden. Het leger van zijn kant zegt dat een “terreurgroep” de kazerne heeft bestormd. Daarbij zijn twee officieren gedood en veertig soldaten verwond.

De Moslimbroeders riepen na het bloedbad op tot een “opstand” tegen “zij die met tanks proberen het Egyptische volk van zijn revolutie te beroven”.

Morsi-aanhangers houden twee soldaten gevangen

Gewapende aanhangers van Morsi hebben na het geweld voor het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde twee soldaten gevangen genomen, zo heeft het officiële persbureau Mena op gezag van een hoge legerfunctionaris gemeld. De twee militairen werden in een voertuig gestopt en verplicht via luidsprekers een verklaring pro-Morsi uit te spreken.

Salafisten verlaten onderhandelingstafel

De salafistische partij al-Nour stapte meteen na de bekendmaking van de “slachtpartij” op uit de onderhandelingen om een nieuwe premier te benoemen en een interimregering te vormen.

Groot-imam Ahmed al-Tayeb van de al-Azhar Moskee in Caïro, de belangrijkste soennitische autoriteit in Egypte, heeft aangekondigd dat hij zich terugtrekt tot
het einde van het geweld in Egypte. De imam las zijn aankondiging voor op de staatstelevisie.

De imam heeft voorbehoud aangetekend tegen het stappenplan dat uitgewerkt werd door het Egyptische leger in coördinatie met de oppositie en de belangrijkste religieuze leiders van het land. Dat voorziet in de aanstelling van een interimregering “met alle bevoegdheden”, in afwachting van presidents- en parlementsverkiezingen. Al-Tayeb eist onder meer dat een timing gegeven wordt voor de transitie. Volgens hem mag het niet langer dan zes maanden duren.

Hoofdkwartier Moslimbroeders afgelsoten

Enkele uren na de incidenten hebben de Egyptische autoriteiten het hoofdkwartier van het Moslimbroederschap gesloten. Dat gebeurde na de vondst van wapens, zo verluidde uit een hooggeplaatste veiligheidsbron.

De politie heeft volgens die bron “explosieve vloeistoffen, messen en wapens” gevonden op de zetel van de Partij voor Gerechtigheid en Vrijheid, het politieke uithangbord van de Moslimbroeders.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft het leger op het Tahrirplein de veiligheid aangescherpt. Ter hoogte van het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde verloopt het verkeer normaal. Sommige aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi bevinden zich nog in een nabijgelegen moskee.

Nobelprijswinnaar Mohammed ElBaradei heeft een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen aan het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde geëist. “Geweld roept tegengeweld op en verdient scherpe veroordeling”, waarschuwde het vroegere hoofd van het Internationaal Atoombureau via Twitter.
(Belga/SD)



Partner Content