Bloedig geweld in Jemen houdt aan

© Reuters

Het geweld in Jemen blijft aanhouden. Duizenden ontvluchten de hoofdstad Sanaa. President Saleh blijft weigeren om op te stappen.

De Jemenitische luchtmacht heeft vrijdag een legerkamp buiten de hoofdstad gebombardeerd, dat was ingenomen door opstandige stamleden. Sheikh Ali Saif, een Jemenitisch stamhoofd, zei dat zijn stamleden vrijdag een kamp van de machtige Republikeinse Garde hadden omsingeld in de regio al-Fardha Nehemi, 50 mijl ten noordoosten van de hoofdstad Sanaa.

Ze wilden voorkomen dat de soldaten naar Sanaa opmarcheerden om deel te nemen aan het al vijf dagen durende gevecht tussen de troepen loyaal aan president Ali Abdullah Saleh en de stamleden die de kant hebben gekozen van de volksopstand tegen de langdurige heerser. Tijdens die gevechten kwamen al minstens 109 mensen om.

Vluchtelingen

De Jemenitische staatstelevisie waarschuwde de inwoners van Sanaa, hun woningen te verlaten omdat er nog meer straatgevechten verwacht worden. Stammen buiten de hoofdstad meldden dat ze ook de wapens hebben opgenomen tegen regeringstroepen op twee andere militaire sites. De inwoners van Sanaa zijn met duizenden uit de hoofdstad vertrokken om het escalerende geweld te ontvluchten. Anderen hebben gehamsterd en wachten af wat komen gaat.

Vrijdaggebed

In Sanaa zijn tienduizenden mensen samengestroomd voor een “Vrijdag van vreedzame revolutie” tegen Saleh. Ze lieten witte duiven los en droegen de kisten van 30 mensen, die tijdens de schermutselingen deze week omkwamen. Enkele kilometers verder kwamen gezagsgetrouwe betogers de straat op, zwaaiend met Jemenitische vlaggen en foto’s van president Saleh, die al 33 jaar aan de macht is op het Arabisch schiereiland. Het vrijdaggebed is een signaal geworden voor de samenkomst van voor- en tegenstanders van Saleh, wiens land een van de armste uit de regio is geworden.

Grote buitenlandse bezorgdheid

Sinds het uitbreken van de onlusten heeft president Saleh voorstellen om af te treden steeds naast zich neergelegd. De leiders van de G8 vroegen Saleh nu nogmaals om zijn 33-jarig bewind stop te zetten. De wereldleiders veroordelen het geweld en vragen om een vreedzame overgangsregering. Er heerst grote bezorgdheid dat Jemen, toch al op de rand van het bankroet, een failliete staat wordt die de regionale veiligheid ondermijnt en een serieus probleem vormt voor het buurland Saoedi-Arabië. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content