Bloedbad in Irak: huurling van Blackwater tot levenslang veroordeeld

Nicholas Slatten op archiefbeeld uit 2009 © Reuters

Een voormalige werknemer van de Amerikaanse bewakingsfirma Blackwater, die in 2007 verantwoordelijk was voor de dodelijke schietpartij op Iraakse burgers, heeft levenslang gekregen. Drie van zijn collega’s zijn veroordeeld tot 30 jaar cel.

Nicholas Slatten en drie van zijn collega’s, die altijd hun onschuld hebben volgehouden, werden eind vorig jaar al schuldig verklaard aan de schietpartij op het drukke Nisoer-plein in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Ze hadden naar eigen zeggen op 16 september 2007 het vuur geopend nadat ze waren aangevallen. Ze wilden zo de weg vrijmaken voor Amerikaanse diplomaten die ze begeleidden. Veertien Irakezen kwamen om en 17 anderen werden gewond. Zowel bij de doden als de gewonden waren er vrouwen en kinderen.

Volgens Iraakse getuigen was er geen sprake van een beantwoorde aanval en waren de vier zonder provocatie beginnen te schieten, iets wat ook bevestigd werd door andere huurlingen van Blackwater. Het ging volgens de procureur om “een hinderlaag van ongewapende burgers”.

Slatten, die als eerste was beginnen schieten, moest zich verantwoorden voor moord, terwijl zijn collega’s Paul Slough, Evan Liberty en Dustin Heard aangeklaagd werden voor doodslag en poging tot doodslag.

“Het spijt me dat er zovele levens verloren gingen”, aldus Heard, volgens een verslag in The New York Times, “Maar ik kan in totale eerlijkheid aan het hof zeggen dat ik geloof dat ik niets fout heb gedaan”.

“Het verdict is verkeerd”, zei Slatten aan de rechter, “Je weet dat ik onschuldig ben”.

Politieke steun

Het bloedbad ontketende een golf van internationale kritiek en bracht een debat op gang over de rol van privébedrijven en huurlingen in de oorlog. Blackwater werd tijdens het presidentschap Bush/Cheney steeds vaker ingezet voor militaire opdrachten, onder de paraplu van het ministerie van Defensie (het Pentagon). Zo kon dat Pentagon het aantal soldaten dat officieel werd ingezet kleiner houden, maar de contractuelen bleken soms andere regels te volgen dan het reguliere leger, en werden volgens critici een staat in de staat. Blackwater, dat ook instond voor de bevoorrading van de reguliere troepen, werd een heel winstgevend bedrijf met duidelijke politieke ondersteuning, terwijl het bedrijf zelf ook politieke campagnes ondersteunde.

Irak had de vier zelf willen berechten, maar de VS drongen aan op een proces in het land van herkomst.

De beveiligingsfirma Blackwater is inmiddels van naam veranderd, en heet nu “Academi”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content