Bloedbad Connecticut: Pro-wapengroep NRA verbreekt de stilte

18/12/12 om 23:19 - Bijgewerkt om 23:19

In de VS heeft de National Rifle Association (NRA) voor het eerst sinds de schietpartij in Connecticut van zich laten horen. De NRA, die klappen krijgt in de publieke opinie, is "geschokt" door de slachting.

Bloedbad Connecticut: Pro-wapengroep NRA verbreekt de stilte

© Reuters

De NRA kreeg het sinds de schietpartij van afgelopen vrijdag in Newtown, waarbij 26 mensen vermoord werden, inclusief twintig kinderen van vijf en zes jaar, hard te verduren.

Alom was de kritiek te horen dat de organisatie, met 4 miljoen leden de grootste wapenlobbygroep in het land, bloed aan haar handen heeft. Een aantal politici die voordien braaf aan het lijntje van de NRA liepen, lieten horen dat ze daar nu genoeg van hebben.

'Zinloze moorden'

De NRA bleef sindsdien muisstil. Op Twitter liet ze niets meer van zich horen. De website kreeg nauwelijks nieuwe updates. De Facebookpagina van de groep werd zelfs op non-actief gezet.

Nu heeft de NRA voor het eerst geageerd op de schietpartij. Vandaag stuurde de groep een mededeling de wereld in. Vrijdag volgt er een persconferentie.

In de mededeling stelt de NRA dat ze "geschokt" is door de "afschuwelijke en zinloze moorden in Newtown."

"Uit respect voor de families en uit goed fatsoen hebben we tijd gegeven voor rouw, gebed en een volledig onderzoek van de feiten voor we commentaar leverden", vervolgt de mededeling.

De NRA stelt dat ze "bereid is om betekenisvolle bijdragen te leveren om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt." Wat die bijdragen zouden zijn, staat niet in de mededeling.

Wapenindustrie krijgt klappen

Niet alleen de NRA krijgt overigens klappen na het bloedbad van vrijdag. Cerberus Capital Management, een grote investeerder in de wapenindustrie kondigde aan dat het zijn belang verkoopt in Freedom Group, de maker van het semiautomatische Bushmaster .223-geweer dat schutter Adam Lanza gebruikte in de school in Connecticut.

Wapenmakers als Sturm, Ruger & Co. en Smith & Wesson zagen hun aandelenkoers een scherpe duik nemen. De nationale keten van sportzaken Dick's Sporting Goods, waar je naast basketballen, honkbalknuppels en footballhelmen ook vuurwapens kan krijgen, kondigde aan dat ze tot nader order ophoudt met de verkoop van 'moderne sportwapens'.

Politicus keert zich tegen aanvalswapens.
Terwijl president Obama aankondigde dat hij achter een nieuw parlementair initiatief staat op aanvalswapens als de Bushmaster .223 te verbieden, zag de NRA zag nogmaals een bevriende politicus van kamp veranderen.

Deze keer ging het om de pas verkozen senator Martin Heinrich, een conservatieve Democraat uit New Mexico, die er tot nog toe een A-rating van de NRA op na hield. Dat wil zeggen dat zijn stemgedrag perfect strookte met de wensen van de NRA.

"Ik heb geen lader met 25 kogels nodig om mijn huis te verdedigen en zeker niet om te jagen", zei hij aan de krant The Washington Post. "Dat is simpelweg teveel moordende kracht. Het gaat de redelijkheid voorbij." (TV)

Onze partners