Blikvanger van 2014: De poorten van Europa

24/12/14 om 06:44 - Bijgewerkt om 06:47

Golfers die rustig tegen een balletje slaan, terwijl op de achtergrond Afrikaanse migranten over een hek klimmen om Europa te bereiken. Dit beeld is een statement, elke commentaar is overbodig en nutteloos.

Blikvanger van 2014: De poorten van Europa

Enclave Melilla © Reuters

Deze week kiezen enkele redacteurs van Knack en Knack.be een blikvanger uit 2014 dat ons even deed stilstaan bij de waan van de dag.

Fotografen gaan vaak op zoek naar contrasten. Maar zelden lukte dat beter dan op deze foto. Genomen in Manilla, een Spaanse enclave aan de poorten van Europa. Aan de ene kant van het hek is Europa, aan de andere kant Afrika. Aan de ene kant spelen rijke mensen golf, de andere kant is onzichtbaar. Een aantal Afrikanen proberen over het hek te klimmen. Een man, die op de ladder, probeert hen op andere ideeën te brengen. De golfers lijken hen niet op te merken.

De foto is van José Palazón, een actievoerder voor de Spaanse mensenrechtenorganisatie Prodein. Hij zette het beeld op Twitter en al snel ging het de wereld rond. Het is zo straf, zo tekenend dat even aan de echtheid getwijfeld werd - onterecht, bleek later.

Dit beeld is een statement, de foto van 2014. Elke commentaar is overbodig en nutteloos.

Lees meer over:

Onze partners