Blauwhelmen gedood in Zuid-Soedan, VS stuurt troepen

VN-blauwhelmen zijn niet meer veilig in Zuid-Soedan. © IMAGEGLOBE

Bij de bestorming van een VN-basis in Zuid-Soedan zijn donderdag drie Indiase blauwhelmen gedood. De VS heeft 45 soldaten naar het land gestuurd om Amerikanen daar te beschermen.

De blauwhelmen sneuvelden toen gewapende mannen de VN-basis in de plaats Akobo in de provincie Jonglei aanvielen. “Er zijn berichten dat ook burgers gedood werden”, deelde de VN mee.

Volgens de VN hebben gevechten in de hoofdstad Juba sinds dinsdag tussen de 400 en 500 doden en 800 gewonden geëist. Tussen 15.000 en 20.000 mensen hebben een toevlucht gezocht in bases van de VN in Zuid-Soedan. Internationale organisaties vrezen dat er een burgeroorlog aan zit te komen tussen de gemeenschappen van de Dinka en de Nuer.

De 45 soldaten die Washington uitstuurde moeten de Amerikaanse burgers en de Amerikaanse belangen in Zuid-Soedan verzekeren en blijven daar zolang het nodig is, aldus VS-president Barack Obama. De Verenigde Staten waren maandag al overgegaan tot de evacuatie van het niet-noodzakelijke personeel van de ambassade in Juba. Amerikaanse burgers die het land wensen te verlaten, kunnen bovendien terecht bij de ambassade. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content