Blauwhelm gedood bij raketaanval in Mali

07/10/14 om 23:32 - Bijgewerkt om 23:31

Bij een raketaanval tegen een kamp van de VN-missie in het noordoosten van Mali is een blauwhelm om het leven gekomen. Het slachtoffer is een Senegalese soldaat.

Blauwhelm gedood bij raketaanval in Mali

Mali: soldaten van het regeringsleger worden getraind door EU-instructeurs © Reuters

Dat meldt een bron binnen de VN-missie.

"Er zijn minstens vier raketten afgevuurd op het kamp in Kidal. Voor het ogenblik is de voorlopige balans een dode, een blauwhelm", klonk het. Volgens dezelfde bron is er ook een lichtgewonde gevallen.

De aanval komt vier dagen na een dodelijke aanslag tegen Minusma, de VN-missie in Mali, waarbij negen Nigeriaanse soldaten om het leven kwamen. Volgens diplomatieke en militairen bronnen zijn de recente aanvallen voorafgegaan door bedreigingen van een Malinese jihadistische leider, Iyad Ag Ghali, die de groep Ansar Dine had opgericht.

Nadat jihadisten, in samenwerking met rebellerende Toearegs, vorig jaar leken te winnen van het regeringsleger van Mali, heeft een internationale vredesmacht, vooral bestaand uit Franse troepen, de regering versterkt. De rebellen en jihadisten zijn uit de meeste steden verdreven, maar om en bij Kidal staan ze nog sterk. In mei pleegden ze een aanval waarbij tientallen soldaten van het Malinese leger om het leven kwamen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners