Blair haalt in memoires uit naar Brown

01/09/10 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:46

De voormalige Britse premier blijft achter de inval in Irak in 2003 staan.

De voormalige Britse premier Tony Blair haalt in zijn memoires uit naar zijn opvolger Gordon Brown. 'Een man om gek van te worden', zo schrijft hij in A Journey. Blair betuigt ook zijn spijt voor de doden in Irak, maar vindt de inval in het land nog altijd terecht.

Blair noemt Brown, die hem in 2007 opvolgde in Downing Street 10, een 'vreemde man'. Volgens hem kon het nooit goed gaan met Brown als premier, maar kon hij hem niet verhinderen de macht over te nemen wegens de machtspositie van Brown in de partij en bij de media.

Brown is volgens Blair niet alleen een moelijk mens. In zijn memoires noemt hij hem ook 'sterk, bekwaam en briljant' en iemand van wie hij in de regering veel steun kreeg.

Inval in Irak

In zijn boek betuigt Blair uitgebreid zijn spijt voor de slachtoffers die vielen als gevolg van de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003 om Saddam Hoessein van de macht te verdrijven.

Maar Blair blijft achter de invastie staan. 'Hoessein aan de macht laten zou een groter risico voor de veiligheid zijn geweest dan hem ervan te verdrijven'.

Brown geeft in zijn boek toe dat hij worstelde met het gebruik van alcohol, die hem hielp te ontspannen en aan de druk te ontsnappen.

Lees meer over:

Onze partners