Bizar nootjesincident: vicepresident Korean Air neemt ontslag

12/12/14 om 15:30 - Bijgewerkt om 15:30

Een bizar nootjesincident aan boord van een vliegtuig van Korean Air heeft de vicepresidente van de luchtvaartmaatschappij en dochter van de grote baas haar job gekost.

Bizar nootjesincident: vicepresident Korean Air neemt ontslag

Korean Air © AFP

Cho Hyuan-ah, vicepresident bij de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Korean Air en dochter van de grote baas, heeft zich geëxcuseerd voor het bizarre nootjesincident aan boord van een vlucht vorige week. 'Ik verontschuldig me oprecht,' zei ze. Het was haar eerste publieke optreden sinds het incident.

Zakje

Wat er gebeurd is? Tijdens de vlucht van New York naar Incheon liet Cho het hoofd van het cabinepersoneel nog voor het opstijgen uit het toestel zetten omdat ze haar nootjes in een zakje en niet in een kommetje had gekregen. Onrespectvol, vond ze, en een aanfluiting van de voorschriften.

Bovendien zou ze de steward die haar de nootjes aanbood, ook verplicht hebben voor haar te knielen én dingen naar zijn hoofd gegooid zou hebben. Door het incident vertrok het vliegtuig met een twintigtal minuten vertraging.

Het nootjesincident domineert al dagen het binnenlandse nieuws in Zuid-Korea. Het ministerie van Transport heeft een onderzoek ingesteld.

Verontschuldigingen

Korean Air had eerst het gedrag van Cho verdedigd, omdat ze als vicepresident verantwoordelijk is voor de service aan boord. Later bood de luchtvaartmaatschappij haar excuses aan.

Cho Yang-ho, de vader van Cho Hyuan-ah en voorzitter van Korean Air, heeft zich vandaag ook verontschuldigd voor de 'dwaasheden' van zijn dochter, 'als vader en als baas van Korean Air'. Hij slaat mea culpa: 'Ik ben er niet in geslaagd mijn dochter naar behoren op te voeden.'

Ontslag

Hij kondigde ook aan dat zijn dochter ontslag neemt in al haar functies binnen de Hanjin Group, die eigendom is van de Cho's. Korean Air is onderdeel van die groep.

Cho Hyuan-ah belooft haar medewerking aan het onderzoek. 'Ik zal alle vragen die in het onderzoek geopperd worden, beantwoorden', zei ze voor haar gesprek met de luchtvaartautoriteiten in Seoel.

Tijdens het onderzoek mag Cho het land niet verlaten. Ook de bemanning zal ondervraagd worden. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners