Bits tv-debat tussen Oostenrijkse presidentskandidaten: 'Hij was een spion'

02/12/16 om 01:22 - Bijgewerkt om 01:22

Rechts-populist Norbert Hofer noemde de Groene kandidaat Alexander Van der Bellen een sovjetspion en een communist. Van der Bellen zei dat Hofer Oostenrijk uit de EU zou weghalen. Het werd een bits slotdebat voor de presidentsverkiezingen.

Bits tv-debat tussen Oostenrijkse presidentskandidaten: 'Hij was een spion'

Alexander Van der Bellen en Norbert Hofer, de presidentkandidaten in Oostenrijk © AFP

Tijdens hun onderling hebben elkaar donderdagavond ontmoet voor een laatste televisiedebat voor de verkiezing van zondag. De rechts-populistische kandidaat Norbert Hofer (45) haalde verschillende keren verbaal uit naar zijn tegenstrever Alexander Van der Bellen (72). Hij verweet Van der Bellen dat hij tijdens de koude oorlog als spion voor de Sovjetunie had gewerkt. Dat haalde hij uit een boek dat geschreven werd door een ex-lid van de Oostenrijkse inlichtingendienst. Hofer noemde zijn rivaal ook "een communist".

Van der Bellen, kandidaat voor de Groene Partij, noemde de aantijgingen "lachwekkend".

Van der Bellen verklaarde dat Hofer het vertrek van Oostenrijk uit de Europese Unie wil verkrijgen. Hij wees op diens plan om een referendum te houden mocht Turkije toetreden tot de EU of wanneer de EU te gecentraliseerd zou worden. Hofer noemde Van der Bellen hierop "een leugenaar" en reageerde dat zijn Vrijheidspartij FPÖ hervormingen wil, in plaats van de EU te vernielen. "Ik snap niet waarom je zoveel schrik hebt van een directe democratie", zei hij aan Van der Bellen.

Nek aan nek

De verkiezing van zondag wordt georganiseerd na de annulatie van de vorige op 22 mei, waarbij Van der Bellen nipt won van Hofer, met een voorsprong van 31.000 stemmen. Het grondwettelijk hof verwierp de uitslag van die beslissende tweede ronde wegens diverse vormfouten. Mocht Hofer het deze keer halen, dan zou Oostenrijk als eerste West-Europese land een rechts-populistische staatsleider krijgen. De Freiheitliche Partei Österreichs van Hofer wordt gezien als een onderdeel van een groeiende populistische anti-establishment volksbeweging in Europa, waartoe ook de Franse Front National, de Duitse Alternative für Deutschland en de Nederlandse Partij voor de Vrijheid behoren.

De president in Oostenrijk heeft weinig politieke macht en kan geen beslissingen maken rond buitenlands beleid, maar zijn overwinning zou wel een symbolische boost betekenen voor de populisten op het continent. Volgens de peilingen zou het zondag een nek-aan-nekrace worden tussen de twee kandidaten.

(Belga/RR)

Onze partners