Bio: "De Geliefde Leider" Kim Jong-il

19/12/11 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

De Noord-Koreaanse president Kim Jong-il liet zich door zijn landgenoten aanspreken met 'Geliefde Leider'. Hij regeerde met ijzeren hand. Zijn erfenis bestaat uit armoede, hongersnood en ellende.

Bio: "De Geliefde Leider" Kim Jong-il

© Reuters

Kim Jong-Il, die Noord-Korea sinds 1994 met ijzeren hand leidde, is zaterdag op 69-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Dat werd maandag op de staatstelevisie bekendgemaakt. Zijn jongste zoon, die eerder al als opvolger werd aangeduid, zal de macht over Noord-Korea, waar hongersnood heerst, overnemen.

Personencultus

Kim Jong-Il, een kettingroker met een zwakke gezondheid, gebruikte propaganda, een personencultus, een gehoorzaam leger en werkkampen om zijn macht te behouden, net zoals zijn vader, Kim Il-Sung, hem had voorgedaan.

Hij gaf hen die een ineenstorting van het regime voorspelden nadat de hulp vanuit de Sovjet-Unie begin jaren 1990 werd stopgezet, ongelijk. Op het einde van de jaren negentig kwam zowat een miljoen mensen als gevolg daarvan van honger om.

HongersnoodDe Noord-Koreaanse leider bleef echter "de Geliefde Leider" en zette zijn nucleaire programma voort. In oktober 2006 en mei 2009 werden kernproeven uitgevoerd. Hoewel Noord-Korea regelmatig met hongersnood kampt, stelde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in november een verbetering van de oogsten vast. De organisatie benadrukte echter dat de voedselproblemen ernstig blijven en schat dat bijna 3 miljoen mensen in 2012 voedselhulp nodig zullen hebben.

Beroerte

Kim Jong-Il kreeg een beroerte in augustus 2008. Ook zou hij nierproblemen hebben gehad en geleden hebben aan diabetes en een hoge bloeddruk. De man bezweek aan "een grote mentale en fysieke uitputting", aldus het officiële Noord-Koreaanse persagentschap KCNA. Hij overleed aan een hartaanval in zijn trein tijdens een van zijn gebruikelijke verplaatsingen op het terrein, en zondag werd een autopsie uitgevoerd, luidde het.

Troonopvolger

Analisten meenden al jarenlang dat zijn beslissingen steeds verkeerder werden, zoals die in maart 2010 waarbij een Zuid-Koreaans schip van de marine werd getorpedeerd en 46 zeelui omkwamen. Daarop volgde een reeks sancties. Ondanks een internationaal onderzoek ontkende Noord-Korea elke betrokkenheid. Bepaalde specialisten zagen in zijn optreden secundaire effecten van zijn beroerte; anderen hadden het over het feit dat hij zijn jongste zoon tot elke prijs als troonopvolger wilde aanduiden.

Dubbele regenboog

De gezondheidstoestand van "de Generaal" was steeds staatsgeheim, net zoals zijn biografie. Volgens de propaganda zou hij geboren zijn op 16 februari 1942. Die dag zouden een ster en een dubbele regenboog verschenen zijn. Andere bronnen zeggen dat hij in 1941 het levenslicht zag. De berg waar hij geboren zou zijn, de Paekdu, de hoogte van het land met zijn 2.744 meter, grenzend aan China, is heilig. Volgens de legende is Korea daar ontstaan.

Trainingskamp

De meeste geschiedkundigen stellen evenwel dat Kim Jong-Il geboren werd in Rusland, in een trainingskamp voor communistische partizanen van waaruit zijn vader het verzet tegen de Japanse overheerser leidde. Hij behaalt een diploma politieke economie en beklimt de rangen van de aan de macht zijnde Koreaanse Arbeidspartij, waar hij zich vooral met propaganda bezighoudt.

Aanslagen

In 1994, drie jaar na de dood van zijn vader, neemt hij officieel de macht over. Hij werd ervan beschuldigd de aanslag in 1983 waarbij 17 Zuid-Koreanen omkwamen in Rangoen, in Myanmar, te hebben georganiseerd. Ook zou hij achter de aanslag op een toestel van Korean Airlines in 1987, enkele maanden voor de Olympische Spelen in Seoel, hebben gezeten. Daarbij vielen 115 doden.

De "Geliefde Leider" verliet de internationale onderhandelingen tussen over het Noord-Koreaanse kernprogramma, die in 2003 werden gestart, regelmatig. Het dossier is voortaan in handen van zijn zoon. (Belga/EE)

Onze partners